h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • ABD’nin 50 yıl sonra gerçekleştirdiği Ay’a iniş misyonu hüsranla sonuçlandı

ABD’nin 50 yıl sonra gerçekleştirdiği Ay’a iniş misyonu hüsranla sonuçlandı

ABD'nin Ay'a yönelik başlattığı misyon başarısız oldu. NASA tarafından fırlatılan Peregrine uzay aracı hedefine ulaşamadı ve Dünya'ya geri yönlendirildi. Sorun oksitleyici tankta yaşanan sızıntı nedeniyle ortaya çıktı. Astrobotic mühendisleri tarafından çözülmeye çalışılan sorun, Ay'a iniş yapamayacakları sonucunu doğurdu. Uzay aracı, Dünya atmosferine yeniden giriş yaparken imha edildi. Bu başarısızlıkla birlikte, ABD'nin 50 yıl sonra gerçekleştireceği ilk Ay misyonu da sona erdi.

NASA’nın Ay Misyonu Başarısız! Peregrine Uzay Aracı Hedefine Ulaşamadı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 50 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay misyonunda umduğunu bulamadı. 8 Ocak’ta Vulcan Centaur roketiyle fırlatılan Peregrine uzay aracı, hedefine ulaşamadı. Astrobotic mühendislerinin açıklamasına göre, uzay aracında oksitleyici tanktan itici güç sızıntısı tespit edildi ve Ay’a inme işlemi gerçekleştirilemedi. Sorunu çözmeye çalışan mühendisler, başarısızlıkla sonuçlanınca uzay aracını Dünya’ya yönlendirdi.

Pennsylvania’da bulunan Astrobotic tarafından yapılan açıklamada, “Peregrine uzay aracı, Dünya atmosferine yeniden giriş yaparken yanarak imha olacak şekilde yönlendirildi” denildi. Görev sona erdirilen uzay aracıyla iletişim, Dünya atmosferine yeniden girişinden hemen önce kesildi.

NASA, 1972 yılından bu yana ilk Ay misyonuna başlamıştı. Peregrine adlı iniş aracını taşıyan Vulcan Centaur roketi de 8 Şubat’ta Florida’dan fırlatıldı. Ancak teknik bir sorun nedeniyle 23 Şubat’ta Ay’a yumuşak bir iniş yapılamayacağı açıklanmıştı.

Eğer Peregrine uzay aracı başarılı bir şekilde Ay yüzeyine iniş yapabilseydi, ABD’nin 50 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay misyonu olacaktı. Ancak bu kez hedefe ulaşma şansı elde edilemedi.

Sömestr tatilinde öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği en yeni ürünleri EXCALIBUR sıralıyor

Sıradaki haber:

Sömestr tatilinde öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği en yeni ürünleri EXCALIBUR sıralıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.