h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • KKTC’ye gemi trafik hizmetleri sistemi için imza töreni salı günü yapılıyor

KKTC’ye gemi trafik hizmetleri sistemi için imza töreni salı günü yapılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, KKTC ile ‘Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi’ için anlaşma imzalayacak. Proje, Doğu Akdeniz’de gemi hareketlerinin izlenmesini ve bölgedeki etkinliğin artırılmasını hedefliyor. Gemi trafiğiyle ilgili bilgiler, kurulacak Trafik Gözetleme İstasyonları tarafından toplanacak ve Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne iletilerek kaydedilecek. Projenin tamamlanması 2 yıl sürecek ve KKTC'de 1 Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile 3 Trafik Gözetleme İstasyonu kurulacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan “Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi” için önemli bir adım atıldı. 23 Ocak Salı günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın katılımıyla imzaların atılacağı duyuruldu.

Bu proje kapsamında, Doğu Akdeniz’deki etkinliğin artırılması ve bölgedeki gemi hareketlerinin takibinin yapılarak bir bütün resmin oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, “Mavi Vatan” olarak adlandırdığımız denizlerde çıkarlarımızın korunması ve KKTC çevre denizleri ile Türkiye arasındaki deniz trafiğinin izlenebilmesi için KKTC’de bir “Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi” kurulacak.

Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkinliği artırılacak ve bölgedeki gemi hareketlerinin takibi için bir bütünsel bir görüntü oluşturulacak. Ayrıca, çıkarlarımızın korunması, KKTC çevre denizleri ile Türkiye arasındaki deniz trafiğinin takibi ve KKTC’nin bu konuda bir kapasiteye sahip olması da sağlanacak. Bu önemli projenin yürütülmesi Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

“Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi”ne aktarılacak olan bilgileri sağlamak amacıyla Trafik Gözetleme İstasyonları (TGİ) kurulacak. Bu istasyonlarda gemi trafiğinin gözlemi ve yönetimi için çeşitli veriler kaydedilecek ve Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine iletilmek üzere radar iz verileri, telsiz iletişimi, radyo yön bulucu sistem verileri, meteoroloji verileri, otomatik tanımlama sistemi (AIS/OTS) verileri, alarm verileri ile ses ve görüntü bilgileri kullanılacak.

KKTC’nin kuracağı Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi, 1 adet GTH Merkezi ve Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri olmak üzere toplamda 3 adet Trafik Gözetleme İstasyonundan oluşacak. Projenin tamamlanması için HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalanacak ve yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında 07 Nisan 2021 tarihli ve 3796 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan “Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna İlişkin Protokol” doğrultusunda KKTC’de kurulacak olan Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi Merkezi’nin ihale süreci de sonlanmak üzere.

Öğrencilerin Bilim Projeleri Keşif Kampüsü’nde Sergilendi

Sıradaki haber:

Öğrencilerin Bilim Projeleri Keşif Kampüsü’nde Sergilendi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.