h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • Propolisin antiviral etkisi uzay ortamında denenecek

Propolisin antiviral etkisi uzay ortamında denenecek

Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda propolisin mikro yerçekimi ortamında antibakteriyel etkisini test edecek. Propolis Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, bu deneyin uzay bilimi için önemli olduğunu ve Türkiye'nin propolis üretimindeki konumunu vurguladı. Türkiye, propolis ürünlerini dünya geneline ihraç etmektedir.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca gerçekleştireceği 13 farklı deney arasında mikro yerçekimi ortamında propolisin antibakteriyel etkisinin test edilmesi de bulunuyor. Deneyler, yer çekimli ortam ile karşılaştırma yapılacak. Uzayda yaşayan astronotlar, yanlarında birçok bakteriyi de beraberlerinde götürüyor ve uzaydaki koşullar, zaman içinde bu bakterilerin hareketini etkileyebiliyor. Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisin antibakteriyel özelliklerinin mikro yerçekimi ortamında test edilmesinin önemini vurgulayarak, uzay bilimi ve insan sağlığı açısından araştırmaya değer olduğunu belirtti. Türkiye, büyük bir arı kovanı varlığı ile dünyada arı ürünleri üretiminde ikinci sırada yer alıyor ve propolisin zengin bitki örtüsüyle uygun ekolojik koşullarıyla önemli bir konumda bulunuyor. Propolis ürünleri, yüksek kalitesi ve patentli üretimiyle Türkiye’den Amerika, İngiltere ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu deney, uzay araştırmalarının geleceği ve Türkiye’nin dünya arıcılık faaliyetlerindeki konumu açısından büyük öneme sahip.

Türksat, acil durum müdahale ekiplerinin iletişimini üzerine alıyor

Sıradaki haber:

Türksat, acil durum müdahale ekiplerinin iletişimini üzerine alıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.