h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a

Kırıkkale’nin Delice ilçesinde, yerin bin 300 metre altındaki fay hattından yükselen doğal kaynak suyu, kırmızı topraktaki mineralleri içine alarak tuz üretimine olanak sağlıyor. Bu yöntemle elde edilen Delice tuzu, coğrafi işaret taşımasıyla hem ülke içinde hem de yurt dışında büyük talep görüyor.

Delice ilçesinde, rafineri işlemlerine gerek kalmadan tamamen doğal yöntemlerle tuz üretiliyor. Fay hattının bin 300 metre altından yüzeye çıkan doğal kaynak suyu sayesinde üretilen Delice tuzu, mineral içeriğiyle dikkat çekiyor. Sera tipi havuzlarda biriktirilen doğal kaynak suyu, herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan güneş ışınlarıyla beraber içerdiği tuzu ortaya çıkarıyor.

Delice tuzu, magnezyum ve potasyum içerdiği için kramp ve eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olduğu için sporcular tarafından da tercih ediliyor. Yurt dışında da büyük ilgi gören coğrafi işaretli Delice tuzu, ABD, Almanya, İsviçre, İngiltere, Avustralya, Belçika, Kore ve Yeni Zelanda gibi ülkelere ihraç ediliyor. Ayrıca mineral içerikli tuzun sıvı formu da yurt içinde ve yurt dışında rağbet görüyor.

Delice tuzunun üretimini gerçekleştiren Mayi Tuz’un kurucu ortağı Sibel Gözüyukarı, yaptığı açıklamada, doğal kaynak suyundan elde edilen tuzda mikroplastik ve ağır metal bulunmadığını vurguladı.

Doğal kaynak suyunun bin 300 metre derinlikten yüze çıkarak elde edilen tuzun mineral içeriğini aktaran Gözüyukarı, “Delice tuzu, Kırıkkale Delice bölgesinde yerin bin 300 metre altından sıvı bir şekilde yükselen doğal kaynak tuzudur. Bu tuz, yer altındaki tuz kayalarından alınmaktadır. Bölgedeki kırmızı topraktan aldığı mineralleri bünyesine katarak yüzeye çıkar. Yeraltı kaynağı sayesinde mikroplastik ve ağır metal içermeyen nadir tuzlardan biridir” şeklinde konuştu.

Gözüyukarı ayrıca, “Sera tipi havuzlarda güneşte kurutularak üretilen Delice tuzu, doğallığıyla tüketiciyle buluşmaktadır. Coğrafi işaretli Delice tuzu, Kırıkkale Delice bölgesinde bulunan kaynağından sıvı şekilde yükselerek güneşte kurutularak elde edilen doğal kaynak tuzudur. Delice’deki kırmızı toprak, tuzun mineral içeriğini artıran bir etkendir” ifadelerini kullandı.

Kırmızı toprağından çıkarak bin 300 metre yükseklikte: Tamamen doğal üretimle elde edilen mineraller

Sıradaki haber:

Kırmızı toprağından çıkarak bin 300 metre yükseklikte: Tamamen doğal üretimle elde edilen mineraller

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.