h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Bakan Yardımcısı İnan: “Her bireyin geliri 40 bin dolarlık seviyelere yükseltilmeli”

Bakan Yardımcısı İnan: “Her bireyin geliri 40 bin dolarlık seviyelere yükseltilmeli”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Türkiye'deki kişi başı gelirin 10 bin doları geçtiğini ve hedefin 20-40 bin dolar aralığı olduğunu belirtti. İnan, hızlı bir fark kapatma dönemine girilmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin altyapı, sanayi alanları ve liman gibi engelleri aşması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, küresel rekabette ölçek meydan okumasının olduğunu ve bu kapsamda daha büyük bir ölçek için kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi ve insanların etkisinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Türkiye’nin kişi başı gelirinin 10 bin doları aşmaya başladığını belirtti. Bununla birlikte, Bakan Yardımcısı Inan, Türkiye’nin hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi için kişi başı gelirin 20, 30 veya 40 bin dolara çıkması gerektiğini söyledi. Peki, bu hedefe ulaşabilmek için atılması gereken adımlardan bahsetti.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Ordu Sanayici Buluşmaları’ toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Inan, ülkenin sıçrama dönemine ihtiyaç duyduğuna inandığını ifade etti. Türkiye’nin kişi başı gelirinin 10 bin doları geçtiğini ancak daha ileri seviyelere gitmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Bu seviyelerin 20, 30 veya 40 bin dolarlar olduğunu dile getiren Inan, hızlı bir fark kapatma dönemine girilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Yardımcısı Inan, birçok alanda büyümenin önündeki engellerin altyapı, sanayi alanları ve liman gibi konulardan kaynaklandığını belirtti. Devletin ve vatandaşların üzerlerine düşen görevler olduğunu vurgulayan Inan, altyapıdan başlayarak demiryolları, karayolları, limanlar ve enerji alt yapısında gelişmelerin sağlanması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte, sanayi alanları ve limanların da daha fazla sayıda oluşturulması gerektiğini söyledi. Sanayi alanlarının mevcut kapasitelerini ikiye katlama hedefi koyduklarını da belirtti.

Öte yandan, Bakan Yardımcısı Inan, küresel rekabetin önemli bir ölçek meydan okuması olduğunu ifade etti. Gelişmiş ülkelerle rekabet ederken ölçek sorunu yaşandığını ve benzer bir sorunun tarım sektöründe de bulunduğunu dile getirdi. Bu sorunun aşılabilmesi için ortaklıklar, birleşmeler ve hem yerel hem de uluslararası işbirlikleri üzerinde kafa yorulması gerektiğini belirtti. Büyüme ve konsolidasyonun kurumların daha güçlü bir hale gelmesini gerektirdiğini söyleyen Inan, kurumların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımının sağlanması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Yardımcısı Inan’ın konuşmasının ardından toplantı, soru-cevap şeklinde devam etti. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu konuların üzerinde çalışılması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Bakan Yardımcısı İnan: “Her bireye düşen gelirin 40 bin dolar seviyelerine yükselmesi gerekiyor”

Sıradaki haber:

Bakan Yardımcısı İnan: “Her bireye düşen gelirin 40 bin dolar seviyelerine yükselmesi gerekiyor”

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.