h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Sınır güvenliğinde etkili olan kangal köpekleri kullanma önerisi

Sınır güvenliğinde etkili olan kangal köpekleri kullanma önerisi

Uzman kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, sınır ötesi operasyonlarda kangal köpeklerinin caydırıcı bir güç olarak kullanılabileceğini belirtti. Kangal köpeklerinin karakteristik özellikleri sayesinde teröristlere 2-3 kilometre uzaktan tepki verebildiğini ve sızmalara engel olduğunu söyleyen Yıldız, kangalların teknolojinin yetersiz kaldığı durumlarda da devreye gireceğini ifade etti. Kangal köpeklerinin güvenlik güçlerimize büyük fayda sağlayacağını dile getiren Yıldız, bu milli köpeklerin üs bölgelerinde kullanılmasını teşvik etti.

Uzman kangal köpekçisi Hüseyin Yıldız, güvenlik güçlerinin sınır ötesi operasyonlarında kangal köpeklerini caydırıcı bir güç olarak kullanabileceklerini iddia etti. Kangal köpeklerinin, zorlu hava koşullarının yaşandığı Irak’ın kuzeyi ve Suriye bölgelerinde, güvenlik güçlerimize karşı yapılan saldırı girişimlerine karşı kullanılabileceğini belirten Yıldız, operasyon bölgelerinde kangal köpeklerinin bulunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kangal köpeklerinin kış şartlarına dayanıklı olduğunu söyleyen Yıldız, “Kangal, teknolojinin geçerli olmadığı durumlarda karakteri ve özellikleriyle rahatlıkla devreye girebilir. Kangal gibi milli köpeklerimiz, bu tür taleplerin karşılanmasını beklemektedir. Askerlerimizin güvenliği önemli ve onlara herhangi bir zarar gelmemesi gerekmektedir. Kangalları eğittiğinizde istediğiniz sonucu eksiksiz olarak alırsınız. Güçlü, çevik, sadık, zeki, içgüdüleriyle hareket eden ve koku alan bir köpektir. Oldukça caydırıcı bir varlıktır. Teröristi 2-3 kilometre uzaktan sezebilir. Kokusunu alır ve yabancı olup olmadığını anlar. İçgüdüsel olarak ciddi bir caydırma mekanizması devreye girer. Kangal, koku alma yeteneği ve tepkileri sayesinde etkili bir siper olur. Geniş bir alanda sisli veya puslu havalarda dahi hiçbir teröristi veya yabancıyı içeri sızdırmaz. Kış şartlarına dayanıklı olduğu için canını hiçe sayarak görevini yerine getirir. En azından buna yönelik etkili olduğunu her açıdan gösterir” dedi.

Kangal köpeğinin tehditlere karşı önemli bir uyarıcı olduğunu belirten Yıldız, “Sonuçta teknoloji teröristleri yanıltabilir, ancak canlı bir hayvanı yanıltmak mümkün değildir. Bahsettiğim puslu ve yağışlı havalarda teknolojinin devre dışı kaldığı yerde, canlı bir köpek olarak uyarıcı ve koruyucu görev yaparlar. Ne kadar gizlenmeye çalışsalar da, yürüyen bir canlı olduklarını unutmamalılar. Bu coğrafyada şartları bu hayvanlar için uygundur. Şansları yoktur. Üç-dört kilometre önceden önemli bir tepki gösterirler. Etkili bir caydırma tepkisi gösterirler. Hemen siper olurlar. Güvenlik güçlerimiz, bu milli köpekleri iyi bir şekilde eğiterek koruma ve bekçi köpeği olarak kullanmalıdır. Bu zor şartlarda en dayanıklı, en içgüdüsel güce sahip, hisleri olan, tepkilerini rahatça ortaya koyabilen Anadolu aslanlarından kangalları seçsinler. Biz bu köpekleri onlara hibe etmeye hazırız. Vatan sevgisi için bunları feda ederiz. En azından askerimizin zarar görmeden 24 saat korunmasını sağlarlar. Kangallarımız gece-gündüz sızmalar, temaslar veya pusu kurmalarına asla izin vermezler. Etkili ve caydırıcı bir şekilde görev yaparlar ve askerimiz en az zararla oradan çıkar. Teknolojinin geçerli olmadığı yerde kesinlikle kangal devreye girer. Anadolu aslanlarından üs bölgelerimize, görev için karşılık beklemeksizin büyük bir sevinçle verebiliriz” şeklinde konuştu.

Ezine Zübeyde Hanım Kent Meydanı ve Atatürk Parkı ihalesi 2 Şubat’ta gerçekleşecek

Sıradaki haber:

Ezine Zübeyde Hanım Kent Meydanı ve Atatürk Parkı ihalesi 2 Şubat’ta gerçekleşecek

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.