h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Gemicilerin vefasızlığı ile yürekler sızlayan 23 şehidin ardından

Gemicilerin vefasızlığı ile yürekler sızlayan 23 şehidin ardından

80 yıl önce bugün Trak Vapuru Marmara Denizi'nde battı ve 23 gemicinin şehit olmasına yol açtı. Şehitlerin mezarlarına ise hiç bakım yapılmadı ve yayaların ilgisizliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bandırma'da defnedilen şehitlerin mezarları harabe halindedir ve birçoğu kaybolmuştur. Şehitlerimizin anılması ve mezarların restorasyonu için acil önlemler alınması gerekmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılan Trak Vapuru, 80 yıl önce bugün Marmara Denizi’nde batmıştı. 1944 yılında 23 denizcinin şehit olduğu facianın ardından, bu şehitlerin mezarlarına hiçbir bakım yapılmadı. Bakımsız mezarlar yüreklerimizi dağlıyor ve ilgi bekliyor.

Zamanın lüks ve modern gemilerinden biri olan Trak Vapuru, Mustafa Kemal Atatürk’ün adını verdiği ve Almanya’da inşa edilen bir gemiydi. Deniz Yolları’nın gözdesi olan Trak Vapuru, tam 80 yıl önce bugün Marmara Denizi’ndeki Fener Adası kayalıklarına çarparak batmıştı. Bu facia, o dönemin büyük deniz facialarından biri olarak tarihe geçti.

Kayıtlara göre, facianın ardından Bandırma’da şehit olan 23 denizcinin mezarlarına 21 Ocak 1944 tarihinde bir törenle defnedildiği biliniyor. O dönemde bu mezarlık Şehitler Mezarlığı olarak adlandırılıyor ve Deniz Yolları yetkililerinin katılımıyla denizciler Bandırma’da toprağa verilmiştir. Ancak bugün, Trak Vapuru şehitlerinin mezarları harap durumda hatta birçoğu kaybolmuş durumda.

Bandırma’da Harp Tarihi Araştırmacısı olan Ecevit Karakoyun, “Bu önemli anma töreninde Trak Vapuru’nda şehit olan denizcilerimizi dualarla anıyoruz. 18 Ocak 1944’te Trak Vapuru battı ve denizcilerimiz Bandırma’da defnedildi. Şu anda sadece 3 mezar korunmuş durumda. Geri kalan mezarlar ve yazıtları tamamen tahrip olmuş durumda. Bu alana ve şehitlerimize sahip çıkılmalı, en kısa sürede gerekli çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

Profesyonel kayakçı ile köpeğin göz kamaştıran çarpışması anbean kaydedildi

Sıradaki haber:

Profesyonel kayakçı ile köpeğin göz kamaştıran çarpışması anbean kaydedildi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.