h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Demircan, AYM’nin toplu sözleşme kararını destekliyor

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Demircan, AYM’nin toplu sözleşme kararını destekliyor

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, Anayasa Mahkemesi'nin kamu görevlileri için toplu sözleşme ikramiyesindeki "yüzde 2" şartını iptal etmesine destek verdi. Demircan, bu durumu ve siyasi sendikaların bu konuda antidemokratik bir uygulama başlatmasını kınadıklarını belirtti. Karara göre, tüm sendika üyesi kamu görevlileri toplu sözleşme ikramiyesinden eşit şekilde faydalanabilecek. Demircan ayrıca, sendikaya üye olan kamu görevlilerinin aidatlarının üyeler tarafından ödenmesini istediklerini ifade etti.

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, Anayasa Mahkemesi’nin kamuda görevli olanların toplu sözleşme ikramiyesindeki “yüzde 2” barajını iptal etmesi kararını desteklediğini belirtti. Demircan, bu karara ilişkin olarak “Bu durumu esefle kınıyoruz. Demokrasinin beşiği sendikalara, birkaç sendika tarafından siyasi partilerin etkisi altında yanlış bir uygulamaya yol açacak şekilde müdahale edilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmek için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı kaldırıldı. Kararın ardından açıklama yapan Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, “Bir sendikanın diğer sendikaların teşkilatlanmasını engellemek için çaba göstermesi son derece üzücü bir durumdur. Geçtiğimiz yıl siyasi sendikaların etkisiyle yasa dışı bir kanun çıkarılarak, yüzde 2 ve üzerinde üyeye sahip olan sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi verilirken yüzde 2’nin altında üyeye sahip olan sendikaların üyelerine ise toplu sözleşme primi adı altında ayrı bir kategori oluşturulmuştu. Bu uygulama, yasalara ve anayasaya aykırıydı. Ayrıca sendika üyelerinin aidatlarının hazine tarafından ödenmesi gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama da bu sendikaların ürünüdür. Sendika üyeleri kendi aidatlarını kendileri ödemelidir” şeklinde konuştu.

Demircan, Anayasa Mahkemesi kararıyla birlikte sendikal tercihin önündeki engelin kalktığını belirterek, “Bu haksız uygulama Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bundan böyle tüm sendika üyeleri kamu görevlilerine eşit şekilde toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek, bu şekilde bir ayrımcılık sona erdi. Ancak, bu karara yanıt olarak sendika temsilcilerinin Anayasa Mahkemesi ve diğer sendikalara hakaret etmeleri son derece üzücü bir durumdur. Hatta bir sendika temsilcisinin ‘sendikamsı yapılar’ ifadesini kullanması da oldukça düşündürücüdür. Aslında, bu yapı onlar tarafından oluşturulmuştur. Eğer bu sarı sendikalar olmasaydı, sadece sağlık sektöründe elli adetten fazla sendika olmazdı. On yıl önce baraj uygulamasına karşı çıkanlar, şimdi iptal olan bu barajı eleştirmektedirler” dedi.

Demircan, açıklamasında emeklilere de değindi ve şunları söyledi: “Peki, emekliler ne olacak? Yıllarca bu sendikalara aidat ödemiş olan emeklilerin bu durumda olmalarının sebebi biz miyiz? Memurlar, hoşlarına giden söylemlerle yıllar boyunca kaybettiler ve hala kaybetmeye devam ediyorlar. Memur arkadaşlarımızın refahı ancak siyasallaşmamış sendikalar tarafından temsil edildiği, grevli toplu sözleşme hakkının sağlandığı bir dönemde mümkün olacaktır. Demokrasiyi sürekli dillendiren ve sendikal özgürlüklerden bahseden siyasi sendika temsilcilerine, demokrasiye zarar vermekten vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz. Kim hangi sendikaya üye oluyorsa olsun, bırakın onlar enerjilerini 3600 ek göstergeden, mali sosyal hak kayıplarından ve çalışma hayatındaki diğer zorlukların telafisi için harcasınlar.”

Esenler Belediyesi, gençlere yönelik olan ‘Genç Kart’ projesini duyurdu.

Sıradaki haber:

Esenler Belediyesi, gençlere yönelik olan ‘Genç Kart’ projesini duyurdu.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.