h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzmanlar doğruladı: Balın katılaşmasının sebebi olarak şeker yanlış bilgi!

Uzmanlar doğruladı: Balın katılaşmasının sebebi olarak şeker yanlış bilgi!

Çorum Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, balın doğal olarak katılaşmasının şekerden değil, fıtri bir olay olduğunu ve balın ham haliyle tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Odabaş, balın pastörizasyon ve aşırı filtrasyon gibi işlemlerle besin değerinin azaldığını belirtti. Tüketicilere ham bal tercih etmelerini öneren Odabaş, bu şekilde balın orijinalliğini ve saflığını koruyabileceklerini vurguladı.

Çorum Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, balın şifasını elde etmek için ham olarak tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, balın katılaşmasının şekerle ilgisi olmadığını açıkladı.

Bal tüketimi hakkındaki yanlış bilgilere ilişkin açıklama yapan Çorum Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, balın hiçbir katkı maddesi kullanılmadan veya işlem görmeden tüketilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Satın alınan balların zamanla katılaşmasının şekerden kaynaklanmadığını belirten Odabaş, bu durumun tamamen doğal olduğunu söyledi. Balın katılaşmasını önlemek için yapılan işlemlerin, bal içindeki enzimler, vitaminler ve fenolik flavonoid bileşenlerin azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Odabaş, balın bozulmayan bir gıda olduğunu ve ham haliyle antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu belirtti. “Bal, kovandan alındığı şekliyle pişirilmeden, yıkanmadan ve kabuğu soyulmadan tüketilebilen bir gıdadır” diyen Odabaş, satın alınan balın zamanla kristalleşebileceğini ifade etti. Bu durumun balın doğal bir özelliği olduğunu ve halk arasında şeker ilavesi olduğu düşünülen bir olay olmadığını söyledi. Odabaş, bu fiziksel değişimi engellemek için yapılan işlemlerin ticari amaçlarla yapıldığını ve normal şartlarda gereksiz olduğunu belirtti. Ham balın, kovandan alındığı haliyle tüketilebileceğini ve kesinlikle bozulmadığını vurguladı. Pastörizasyon ve aşırı filtrasyon gibi işlemlerin balın besin değerini azalttığını belirten Odabaş, ham balın besin değerini ve saf olma özelliğini koruduğunu sözlerine ekledi.

Odabaş, market raflarında bulunan balaların çoğunun pastörize edildiğini ve tüketicilerin bunu bilmediğini ifade etti. Tüketicilerin bal alırken “ham bal” ibaresine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Odabaş, ham balın ısıtılmadan üretildiğini ve kristalleşme durumunun normal olduğunu söyledi. Balın asıl şifasından yararlanmak için ham haliyle tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Odabaş, doğru tüketimin ham bal şeklinde olması gerektiğini belirtti.

“Yeni doğan bebeklerin hatırası için 22 bin ağaç dikildi”

Sıradaki haber:

“Yeni doğan bebeklerin hatırası için 22 bin ağaç dikildi”

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.