h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru; “Rahim ağzı erken teşhisler tedavi edilebilir bir hastalık”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru; “Rahim ağzı erken teşhisler tedavi edilebilir bir hastalık”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin erken tarama ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak tarama yöntemleri uygulanmaz ve ihmal edilirse ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Buyru, HPV aşısının önemine değinerek, 9-45 yaşları arasındaki herkese yapılabilen bu aşının, rahim ağzı kanseri ve genital siğilleri önlemek açısından etkili olduğunu belirtti. Aşı ve tarama programları uygulayan ülkelerde rahim ağzı kanseri ölümlerinin ciddi oranda azaldığını vurgulayan Buyru, Sağlık Bakanlığı KATEM merkezlerinde ücretsiz testler yapılabilme imkanı olduğunu da sözlerine ekledi.

“Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru’ya göre, kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri, erken evrede tespit edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak, tarama yöntemleri ihmal edildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle Buyru, kadınların düzenli olarak tarama testleri yaptırmalarını ve önlem amaçlı HPV aşısını yaptırmalarını önemle vurgulamaktadır.
Rahim ağzı kanserinin cinsel yolla HPV virüsü ile bulaştığını belirten Buyru, tarama yöntemlerinin erken teşhiste büyük önem taşıdığını ve bu sayede hastalığın gelişiminin önlenebildiğini ifade etmektedir. Aynı zamanda HPV aşısının da rahim ağzı kanserine karşı etkili olduğunu belirten Buyru, aşının 9-45 yaş arasındaki herkese uygulanabileceğini ve bu sayede hastalığın yayılmasının önüne geçilebileceğini söylemektedir.
Ülkelerde aşı ve tarama programları uygulandığında rahim ağzı kanserinden ölüm oranlarında ciddi bir düşüş görüldüğünü belirten Buyru, bu hastalığın önlenebilmesi için tarama yöntemlerinin toplum genelinde uygulanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu tarama yöntemlerinden biri olan Pap smear testinin ise basit ve etkili bir yöntem olduğunu ifade etmektedir.
Buyru ayrıca Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KATEM) rahim ağzı kanserine yönelik testlerin ücretsiz olarak yapılabildiğini belirtmektedir.”

Jinekologlardan önemli uyarı: Rahim ağzı kanseri aşısı ile önlenebilen tek kanser

Sıradaki haber:

Jinekologlardan önemli uyarı: Rahim ağzı kanseri aşısı ile önlenebilen tek kanser

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.