h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzman: “Akciğer kanseri tedavisinde hemen hemen her hasta için önerdiğimiz bir akıllı ilaç seçeneği bulunuyor”

Uzman: “Akciğer kanseri tedavisinde hemen hemen her hasta için önerdiğimiz bir akıllı ilaç seçeneği bulunuyor”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, akciğer kanseri tedavisinde artık tüm hastalara önerilebilen akıllı ilaç seçeneği olduğunu belirtti. Akciğer kanserinin sigara ve benzeri alışkanlıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Coşkun, erken teşhisin önemine değindi. Kemoterapinin tek seçenek olduğu dönemin geride kaldığını ifade eden Coşkun, genetik ve moleküler incelemeler sonucunda hastaya özel tedavi seçenekleri uygulandığını dile getirdi. Akciğer kanseri tedavisinin daha etkili hale geldiğini ve yayılmış hastaların bir kısmında iyileşmeler sağlandığını vurgulayan Coşkun, immünoterapinin yan etkilerinin daha az olduğunu belirtti.

“Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, akciğer kanseri tedavisinde son dönemde yaşanan ilerlemeler sayesinde artık neredeyse tüm hastalara önerilebilen bir akıllı ilaç seçeneği olduğunu belirtti. Prof. Dr. Coşkun, hastaların dikkatini çeken başlık ve özgün haber hazırlığı için önemli bilgiler verdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, akciğer kanseri tedavisinde yaşanan gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu. Coşkun, erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin, birçok durumda sigarayla ilişkilendirildiğini vurgulayarak, “Nargile, elektronik sigara ve puro gibi alışkanlıklar da maalesef akciğer kanseri riskini artırıyor. Erken teşhis durumunda, hastalıktan kurtulma şansı artıyor, ancak birçok hasta maalesef ilerlemiş hastalıkla karşılaşıyor ya da zamanla ilerleme gösteriyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Coşkun, eskiden kemoterapinin akciğer kanseri tedavisinde tek seçenek olduğunu belirterek, “Günümüzde büyük ilerlemeler yaşandı. Artık her akciğer kanseri hastasında moleküler ve genetik incelemeler yapıyor, hastaya özgü tedavi seçenekleri uyguluyoruz. Neredeyse her hastada önerilen bir akıllı ilaç seçeneği bulunuyor. Bunları bazen kemoterapi ile birlikte, bazen tek başına kullanıyoruz. İmmunoterapi (aşı tedavisi), hastanın kendi bağışıklık sistemini uyararak etki eden bir tedavi yöntemi. Yan etki durumu, kemoterapiye göre çok daha azdır. Ancak bağışıklık sisteminin fazla uyarılmasına bağlı olarak bazı hastalarda ciddi yan etkiler görülebilir. EGFR, ALK gibi bazı hedefler tespit edildiğinde ise genellikle oral hedef ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, uygun hastalarda kemoterapiye göre çok daha az yan etki gösterir ve daha etkilidir. Ayrıca, benzer etkiye sahip biyobenzer ilaçların temin edilmesiyle maliyetler de daha düşük hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

Coşkun, akciğer kanseri tedavisinin eskisinden daha umut verici bir hal aldığını söyleyerek, yeni tedaviler sayesinde ilerlemiş hastaların bir kısmında neredeyse tam iyileşmelerin görüldüğünü ifade etti.

Immunity Boost’u: Kış Hastalıklarına Karşı Sizi Korumak İçin 10 Şifalı Bitki Çayı

Sıradaki haber:

Immunity Boost’u: Kış Hastalıklarına Karşı Sizi Korumak İçin 10 Şifalı Bitki Çayı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.