Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy, rahim ağzı kanserinin diğer kanser türlerine göre korunmayla önlenebilecek en iyi örnek olduğunu vurgulayarak, erken tanı ve tarama ile vakaların üçte birinin engellenebileceğini belirtti.
Uzmanlar, rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) 2020 verilerine göre meme, akciğer ve kolorektal kanserlerden sonra en sık görülen dördüncü kanser türü olan rahim ağzı kanseri, jinekolojik kanser türleri arasında da ilk sırada yer alıyor. Dr. Gürsoy, “Rahim ağzı kanserinin gelişiminde Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu rol oynamaktadır. HPV, genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle ilk cinsel ilişki yaşının erken olması, birden fazla partner ve sigara kullanımı, bu kanserin gelişimi için önemli risk faktörleri olarak kabul edilir” dedi.
Uzun süreli HPV enfeksiyonlarının kansere dönüşme sürecinin uzun olduğunu söyleyen Dr. Gürsoy, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) erken tanı ve tarama ile vakaların üçte birinin engellenebileceğini bildirdiğini söyledi. DSÖ’nün 2020 yılında ilk kez bir kanser için eliminasyon programı başlattığının altını çizen Dr. Gürsoy, “Bu programın hedefi, 2030 yılında 15 yaşına gelmiş kız çocuklarının yüzde 90’ının HPV aşısını yaptırmış olması, 35-45 yaş arasındaki kadınların yüzde 70’ine tarama yapılması ve servikal hastalık tanısı almış kadınların yüzde 90’ının tedavi ve bakıma ulaşabilmesidir” açıklamasında bulundu.
Rahim ağzı kanseri için geliştirilen aşının bu mücadelede önemli bir adım olduğunu belirten Dr. Gürsoy, DSÖ’ye göre aşının 9-15 yaşlarında ilk olarak uygulanması gerektiğini ve 0, 6-12 aylık program şeklinde iki doz olarak verilmesi gerektiğini söyledi. 15 yaşından sonra ise aşılamanın 0, 1-2, 6 aylık program şeklinde üç doz olarak planlanması gerektiğini belirtti. Aşının daha önce ilişkiye girmemiş kişilere uygulanmasının önerildiğini söyleyen Dr. Gürsoy, 2019 yılında ruhsatlı olmayan aşının 45 yaş üzerindeki bireyler için de kullanımının önerildiğini ancak henüz ruhsatlandırılmadığını aktardı.
Dr. Gürsoy, aktif tarama programlarının uygulandığı toplumlarda kanserden kaynaklanan ölüm oranlarının önemli ölçüde azaldığını belirterek, toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de 2014 yılından bu yana ulusal serviks kanseri tarama programının yürürlükte olduğunu hatırlatan Dr. Gürsoy, 30-65 yaş arasındaki her kadının 5 yılda bir HPV testi ile taranması, pozitif sonuç alan olguların smear testi ile tekrar değerlendirilmesi ve son üç testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda taramaya son verilmesinin planlandığını ifade etti.
Kulak Estetiği Uzmanı, Keşke Kulak Ameliyatının 6-7 Yaşında Yapılmasını Tavsiye Etmiş
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.