h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Eğitim
  • Çocukların ekran bağımlılığına karşı uyarı: Gözlerimizden uzak tutalım!

Çocukların ekran bağımlılığına karşı uyarı: Gözlerimizden uzak tutalım!

Dijital çağda ekran bağımlığı, özellikle çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Psikolojik Danışman Saliha Bilgiç, çocukların ekran karşısında geçireceği sürenin yaşının 10 dakika ile çarpılarak hesaplanması gerektiğini belirtti. 2 yaş sonrası için ekran kullanımıyla ilgili sınırlamalar hakkında bilgilendirme yapan Bilgiç, 12 yaşından sonra 2 saatten fazla ekran kullanımının sağlık açısından zararlı olduğunu ifade etti. Pandemi sürecinde ekran bağımlılığının arttığını vurgulayan Bilgiç, çocukların ekranlardan uzaklaştırılması için farklı yöntemler önerdi. Bunlar arasında "ekransız saat" uygulaması, kutu oyunları oynamak, bilim-deney setleri kullanmak ve çocuk dergisi aboneliği yapmak yer aldı. Ayrıca, ilişkilerin koparılmamasının önemine de dikkat çekildi.

Çocukların ekran bağımlılığı, dijitalleşen çağda büyük bir tehlike olarak görülmektedir. Psikolojik Danışman Saliha Bilgiç, ekran karşısında geçirilen sürenin çocukların yaşlarıyla çarpılarak hesaplanması gerektiğini belirtti. 2 yaş sonrası çocukların günlük ekran kullanımının yaşları x10 dakika olması gerektiğini vurgulayan Bilgiç, 12 yaşından sonra ise 2 saatten fazla ekran kullanımının sağlık açısından zararlı olduğunu ifade etti.

Pandemi döneminde evde geçirilen zamanın sınırlı olması nedeniyle ekran kullanımının arttığına dikkat çeken Bilgiç, aslında ekran ve teknolojinin bağımlılık yapmadığını, alışkanlık oluşturduğunu söyledi. Bağımlılığın online oyunlardan kaynaklandığını belirten Bilgiç, bağımlılık için sürekli artan oyun süresi, oyun olmadığında yaşanan sorunlar, sosyal ilişkilerde aksaklık ve ilgi alanlarında azalma gibi belirtilerin olması gerektiğini söyledi. Pandemi öncesinde hafta sonları en fazla 2 saat online oynama izni olduğunu ancak pandemiyle birlikte bu sürenin hafta içine yayıldığını ve uzadığını ifade eden Bilgiç, ilk adım olarak akşam saat 21.00 veya 22.00’den sonra “ekransız saat” uygulaması yapılmasını önerdi.

Bilgiç, çocukları ekran başından uzaklaştırmak için farklı yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti. Günlük online oyun süresini 12 yaş üstü çocuklarda en fazla 2 saatle sınırlandırmanın önemli olduğunu ifade eden Bilgiç, bu sürenin en az iki parçaya ayrılmasını ve aşıldığında bir sonraki gün online oyun oynamama kuralının uygulanmasını önerdi. Çocuğun ekranı bırakması için “kalk artık” demek yerine meyve yeme saati, market alışverişi veya ortak bir ev sorumluluğuna davet ederek uzaklaştırmanın daha doğru olacağını belirten Bilgiç, her hafta kutu oyunu almanın, en az 15 dakika oynamanın ve bilim-daney setlerinin çocuklara yeni alternatifler sunmak için önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, eve bir-iki çocuk dergi aboneliği yapmanın da iyi bir seçenek olduğunu belirten Bilgiç, çocukları ekranlardan uzak tutarken ilişkileri koparmamak gerektiğini çünkü aile bağlarının en önemli bağlantı olduğunu ifade etti.

SANKO Okulları öğrencisi, satrançta il genelinde üçüncülük kazandı

Sıradaki haber:

SANKO Okulları öğrencisi, satrançta il genelinde üçüncülük kazandı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.