h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Eğitim
  • 140 karakterde Türkçemizi çarpıcı bir şekilde sıkıştırıyorlar

140 karakterde Türkçemizi çarpıcı bir şekilde sıkıştırıyorlar

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, gençlerin kısaltmalar kullanarak Türkçeye ve kendilerine zarar verdiğini belirtti. Prof. Dr. Toparlı, Türkçenin güzelliğini anlamadan kısa yollara başvurmanın hatalar olduğunu söyledi. Gençlerin Türkçenin ifade kabiliyetini kullanmak yerine kısaltmaları tercih ettiğini belirten Toparlı, Türk Dil Kurumu'nun sözlük uygulamasını indirerek bilinmeyen kelimelere bakılması gerektiğini vurguladı. Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde 120 bin kelime bulunduğunu belirten Toparlı, gençlere Türkçenin güzelliklerini öğrenmeleri çağrısında bulundu.

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, Türkçenin 120 bin kelimeye sahip olmasına rağmen gençlerin kendileri arasında iletişimde sıklıkla kullandığı kısaltmaların Türkçeye ve kendilerine zarar verdiğini belirtti. Prof. Dr. Toparlı, gençlerin kısa yolu tercih ettiğini belirterek, Türkçenin ifade kabiliyeti olan birçok kelime yerine sadece bir kelimeyi kullanmanın Türkçeye zarar verdiğini söyledi. Ayrıca, gençlerin İngilizce kelimeleri Türkçe yerine kullanmalarının da zararlı olduğunu vurguladı. Türk Dil Kurumu sözlüğünde 120 bin kelime bulunduğunu ve gençlerin bu sözlüğü kullanarak Türkçeyi öğrenmeleri gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Toparlı, gençlerin Türkçemize sahip çıkacaklarına inandığını ve Türkçeyi gerektiği gibi konuşacaklarını umduğunu belirtti. Öğrenciler ise günlük hayatta kullandıkları kısaltmaların kolaylık sağladığını belirtirken, Türk Dil Kurumu uygulamasını indirip bilmedikleri kelimelere bakacaklarını ifade etti.

Fabrika, okulun yerini aldı

Sıradaki haber:

Fabrika, okulun yerini aldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.