h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Trump, Maine eyaletindeki ön seçime katılabilecek potansiyele sahip olabilir

Trump, Maine eyaletindeki ön seçime katılabilecek potansiyele sahip olabilir

ABD eski başkanı Donald Trump, Maine eyaletinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti ön seçimine katılabilecek. Maine Yüksek Mahkemesi, Trump'ın ön seçimden men edilmesi kararını durdurdu. ABD Yüksek Mahkemesi'nin Colorado'daki men kararına ilişkin hükmün beklenmesine karar veren Maine Yüksek Mahkemesi, Trump'ın adının pusulada yer almasına izin verdi. Trump'ın itirazının rededilmesi üzerine dosya Eyalet Sekreteri'ne geri gönderildi. Maine eyaleti, Trump'ın Kongre baskınının ardından seçimde yer almasının uygun olmadığına karar vermişti. Colorado Yüksek Mahkemesi de Trump'ı ön seçimden men etmişti.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, Maine eyaletinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti ön seçiminden men edildikten sonra Maine Yüksek Mahkemesi’nin kararı durdurması sonucunda ön seçime katılabilecektir.

Donald Trump, 5 Mart’ta Maine eyaletinde düzenlenecek olan ön seçime katılma hakkını kazandı. Maine Yüksek Mahkemesi, 6 Ocak 2021’de gerçekleşen Kongre baskınındaki rolü nedeniyle Trump’ın ön seçimlere katılmasına engel olan kararı durdurdu. Maine Yüksek Mahkemesi, Trump’ın Colorado Yüksek Mahkemesi’nin men kararına yapılan itirazın sonucunu beklemeye karar verdi. Bu karar ile birlikte Trump’ın ismi 5 Mart’taki ön seçimde oy pusulasında yer alabilecektir.

Yargıç Michaela Murphy, Trump’ın Maine’deki oy pusulasından çıkarılmasına ilişkin önceki kararın iptal edilmesine yönelik yapılan itirazı reddetti ve “Bu dava ile ilgili birçok sorunun Yüksek Mahkeme kararıyla çözülebileceği veya sorgulanabileceği düşünüldüğünden dolayı, Mahkeme davanın yeniden ele alınmasının gerektiğine karar vermiştir” ifadelerini kullandı.

Yargıç Murphy, yürütmenin durdurulmasından sonra Trump’a ait dosyayı Eyalet Sekreteri Shenna Bellows’a geri gönderdi.

Maine eyaleti, 29 Aralık’ta Trump’ın önümüzdeki yıl yapılacak olan ön seçimlerde oy pusulasından çıkarılmasına karar vermişti. Eyalet Sekreteri Bellows, 34 sayfalık kararında, Trump’ın Kongre baskınına yol açan eylemleri nedeniyle seçimde yer almasının uygun olmadığını belirtmiş ve “ABD Anayasası, hükümetimize yönelik bir saldırıyı görmezden gelmez” ifadesini kullanmıştı.

Trump, Colorado’nun men kararını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı.

Colorado Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık’ta Trump’ın 2021’deki Kongre baskınındaki rolü nedeniyle anayasanın 14. maddesinin 3. fıkrası gereği eyaletteki oy pusulasından çıkarılmasına hükmetmişti. Kararda, Trump’ın seçimden men edilmesi sebebiyle ön seçimlerde aday olarak gösterilmesinin uygun olmadığı ifade edilmişti. Trump ise bu karara itiraz ederek ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Michigan, Minnesota, New Hampshire ve Oregon’daki Yüksek Mahkemeler ise Trump hakkındaki benzer davaları usule ilişkin gerekçelerle reddetmişti.

Kongre baskını ise 6 Ocak 2021 tarihinde ABD’de gerçekleşti. Aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, Joe Biden’ın başkanlık seçimini onaylayacak oturum sırasında Kongre binasına baskın düzenlemişti. Bu şiddet olayları sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Polonya’da Hanuka Bayramı’nda mumları söndüren milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Sıradaki haber:

Polonya’da Hanuka Bayramı’nda mumları söndüren milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.