h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ve yanındaki 10 kişi ile bu şahıslara bağlı “malen sorumlu” şirketler hakkında ABD’den haksız kazançla elde edilen mal varlığını aklama suçundan açılan davada, Korkmaz’ın uluslararası yardımlaşma yoluyla ifadesinin alınmasına ilişkin ABD adli makamlarından cevap geldi. Verilen yanıtta, Korkmaz’ın ABD’de devam eden yargılamasının bulunduğu ve taleplerin yerine getirilmesi durumunda ABD’deki yargılama üzerinde olumsuz etkileri olacağı belirtildi.

ABD adli makamlarından yanıt geldi

Mahkemede, firari sanıklar Jacop Ortell Kıngston, Leon Termendzhyan ve Sezgin Baran Korkmaz hakkında uluslararası yardımlaşma yoluyla ifadelerinin alınması talep edildiğinde, ABD adli makamlarından cevap geldiği belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen cevap yazısında, “Bu taleplerin, Amerika Birleşik Devletleri’nde devam eden cezai takiplerle ilgili olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, taleplerin yerine getirilmesini veya ertelenmesini beklemekteyiz, çünkü böyle bir yerine getirme durumu, halihazırda devam etmekte olan Amerika Birleşik Devletleri cezai tatbikatları üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir. Türk makamlarının talep edilen yardıma daha fazla ihtiyaç duymaması durumunda bizi bilgilendirin” ifadelerine yer verildi.

Duruşmada yakalama kararları devam ediyor

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, firari sanıklar Kıngston ve Termendzhyan hakkında yakalama kararının devam etmesine hükmedildi. ABD’de yürütülen yargılama nedeniyle talepler yerine getirilemediğinden bu aşamada savunma alınmayacak.

Suçlamaların yer aldığı iddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, SBK Holding’in de aralarında bulunduğu 6 şirketin “malen sorumlu” olarak gösterildiği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından “suçtan zarar gören” olarak belirtildiği ifade edildi.

İddianamede, şüphelilerin vergi teşviklerinden ve kredilerden yararlanabilmek için nitelikli dolandırıcılık, kara para aklama ve uluslararası düzeyde kara para aklama faaliyetlerine yönelik suçlamalarla itham edildiği ve ABD hazinesinden 511 milyon dolar haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi.

Duruşmada Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatlarından Ahmet Susoy, müvekkilinin ABD’de tutuklu olduğunu andırarak, yurt dışı çıkış yasağı konulmuş ve 2024 Nisan’ında duruşması olduğunu belirtti. Yakalama emrinin kaldırılmasını ve şirketlerin hesaplarındaki tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, yakalama kararlarına devam ederken, savunma alınmayacak ve duruşmayı erteledi.

Başsavcılığın başlattığı soruşturma kapsamında MASAK’a suçta rol oynayan kişilerin bulunup bulunmadığının ve nasıl gerçekleştirildiğinin araştırılması talimatı verildiği belirtildi. İddianamede, ABD Utah Bölgesi Federal Savcılık Bürosu tarafından da yargılama yapıldığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yazışmalar yapıldığı ifade edildi.

Sivas’ta kafa kafaya çarpışan otomobillerde 3 kişi yaralandı, 1’inin durumu ağır

Sıradaki haber:

Sivas’ta kafa kafaya çarpışan otomobillerde 3 kişi yaralandı, 1’inin durumu ağır

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.