h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Katı Üzüm Pekmezine Kış Mevsiminde Yoğun İlgi

Katı Üzüm Pekmezine Kış Mevsiminde Yoğun İlgi

Gaziantep'te, kış aylarının vazgeçilmezi olan katı üzüm pekmezi halk tarafından yoğun ilgi görüyor. Yaz aylarında hazırlanan bu lezzetli pekmez, kansızlığa iyi gelmesi ve vücudu sıcak tutmasıyla biliniyor. Üzerine yoğurt veya tahin eklenerek daha da lezzetli bir hale getiriliyor. Katı üzüm pekmezi yapımı, ağustos ve eylül aylarında gerçekleştiriliyor ve kış aylarında tüketimi artıyor. Pekmezin faydaları saymakla bitmezken, kilogram fiyatının 220 TL olduğu belirtiliyor.

Gaziantep’te Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Katı Üzüm Pekmezi

Gaziantep’in meşhur tatlarından olan katı üzüm pekmezi, soğuk kış günlerinde vücudu sıcak tutmasıyla bilinen ve halk tarafından yoğun ilgi gören bir besindir. Amber rengi ve yoğun kıvamıyla sofralara şimdiden yerini alan katı üzüm pekmezi, kansızlık ve soğuk algınlığı gibi sorunlara iyi gelmesiyle bilinirken, Gaziantep halkının enerji deposu haline gelmeye devam ediyor. Katı üzüm pekmezi, tahin ya da yoğurtla karıştırılarak daha da lezzetli bir hale dönüştürülerek tüketilebilir.

Katı Üzüm Pekmezi: Kış Aylarında Gözde Bir Lezzet

Kenan Sefiloğlu, katı üzüm pekmezinin yapım sürecini anlatırken, bu pekmezin özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Hakiki katı üzüm pekmezi, ağustos ve eylül aylarında üretilir ve sert geçen kış aylarında büyük ilgi görür. Öncelikle pekmezin sıvı hali elde edilir, ardından katılaşması için çırpma işlemine geçilir. İki günlük beklemenin ardından sofralarda yerini alır. Katı üzüm pekmezi genellikle tahin, yoğurt ve tereyağı ile birlikte kahvaltılarda tüketilir.

Sağlık Açısından Yararlı ve Yoğun İlgi Gören Bir Ürün

Katı üzüm pekmezinin birçok hastalığa iyi geldiğini ve vücudu sıcak tuttuğunu belirten Sefiloğlu, kansızlık gibi durumlar için sıklıkla tercih edildiğini ifade etti. Özellikle kış aylarında tahinle karıştırılarak tüketildiğinde vücudu sıcak tuttuğunu belirtti. Ayrıca katı üzüm pekmezi, dolapta saklandığında 2 yıla kadar bozulmadan kalabilir. Bu nedenle yaz aylarında da yabancı turistlerin ilgisini çeken bir ürün haline gelmiştir.

Kaliteli ve El Yapımı Üretim

Sefiloğlu, el yapımı pekmezlerin fabrikasyon ürünlere göre daha kaliteli olduğunu söyledi. Kilogram fiyatının ise 220 TL olduğunu vurguladı. Kendi üretimleri olan taze üzümden yapılan pekmezi 220 TL’ye sunduklarını belirtirken, fabrikasyon ürünlerin kilosunun ise 125 TL olduğunu ifade etti. El yapımı olanların tadının daha lezzetli olduğunu belirtti.

Gaziantep’in bu eşsiz lezzeti olan katı üzüm pekmezi, sağlık açısından yararlı olmasının yanı sıra yoğun ilgi görmesiyle de ön plana çıkıyor.

Dumlupınar’da liseli öğrencilere, Fatih Sultan Mehmed’in yaşamı anlatıldı

Sıradaki haber:

Dumlupınar’da liseli öğrencilere, Fatih Sultan Mehmed’in yaşamı anlatıldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.