h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Kars’ta Vakıf Hayvanlarına Özgürlük (VHO), sahipsiz hayvanlar için eylem planı çağrısı yapıyor

Kars’ta Vakıf Hayvanlarına Özgürlük (VHO), sahipsiz hayvanlar için eylem planı çağrısı yapıyor

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, sahipsiz hayvanlar sorununun çözümü için yerel yönetimlere acil eylem planı hazırlamaları çağrısında bulundu. Ödül, sahipsiz hayvanların aşılanmamalarının, yetersiz beslenmelerinin ve kontrolsüz üremelerinin toplum sağlığına zarar verdiğini ve kamu vicdanını yaraladığını belirtti. Ayrıca, belediyelerin sahipsiz hayvanlarla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları oluşturması gerektiğini vurguladı. Başkan Ödül, veteriner hekimlerin desteği olmadan bu sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.

Kars, Ardahan ve Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, ülkemizin gündeminde olan “Sahipsiz hayvanlar sorununun çözümüne ilişkin yerel yönetimlerden acil eylem planı hazırlamaları” çağrısı yaptı.

Başkan Ercan Ödül, sahipsiz hayvanların aşılanmaması, yeterli beslenmemesi ve kontrolsüz bir şekilde üremesi toplum sağlığı açısından ciddi bir risk teşkil ettiğini ve insanların vicdanını yaraladığını belirtti.

Ödül, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine göre, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların yerel yönetimlerin ilgili birimleri tarafından en hızlı şekilde alınıp kısırlaştırılarak, aşılama ve rehabilitasyonları tamamlandıktan sonra serbest bırakılmaları” yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Sahipsiz hayvanların aşılanmaması, yeterli beslenmemesi ve kontrolsüz bir şekilde üremesi toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmakta ve insanların vicdanını yaralamaktadır. Tedavi edilmemiş sahipsiz hayvanlar, birçok zoonoz hastalığının yayılmasına neden olmakta ve hem kendi sağlıklarını kaybetmekte hem de halk sağlığını tehdit etmektedir. Kuduz hastalığı gibi yüzde 99,9 ölümcül olan hastalıkların önlenmesi için sahipli ve sahipsiz tüm hayvanların yılda en az bir kez aşılanması gerekmektedir” dedi.

Ödül, “31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçiminde bölgemizde bulunan tüm il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarından, bölgemizin çiftlik hayvancılık potansiyeli, yaban hayatı varlığı ve sahipsiz hayvanlar konusunda sahada var olan olumsuz durumu göz önünde bulundurarak kısa, orta ve uzun vadeli acil eylem planları oluşturmalarını istiyoruz. Bu planların oluşturulma sürecinde, Bölge Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak bölgemizde bulunan sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu amacıyla belediyeler ve özel idarelerle birlikte yürüttüğümüz projelerden doğan tecrübe ve akademik birikimlerimizi yerel yönetimlerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyarız. Unutulmamalıdır ki, sahipsiz hayvanlar konusundaki ciddi halk sağlığı ve hayvan sağlığı sorunu, yalnızca veteriner hekimlerin desteği ve varlığı ile çözülebilir” şeklinde konuştu.

VHO Başkanı Ercan Ödül, “2019 yılında Kars Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu’nda sunulan veteriner hekim istihdamı teklifiyle ilgili, belediyelerimiz için veteriner hekim istihdam etme imkanı bulunmayan yerler için ilçelerde bulunan serbest veteriner hekimlerle hizmet alımı protokolü oluşturma teklifimizi yeniden görüşmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Ayrıca, Kars Valiliği İl Özel İdaresi ile yürüttüğümüz “Hayvan Sağlığı Mobil Aracı” projesi ile belediye sınırları dışındaki köylerimizde sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması, aşılama ve rehabilitasyon çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kars, Ardahan ve Iğdır Bölge Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak, bölgedeki tüm il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarımızdan sahipsiz hayvanlar sorunuyla ilgili saha tespitlerini içeren projeler ve strateji planları oluşturmalarını ve bölgemizin önemli bir halk sağlığı sorunu olan sahipsiz hayvanlar sorununa yönelik çözüm iradesi ortaya koymalarını önemle talep ediyoruz” dedi.

Üsküdar’da Motosiklet Sürücüsüne Hayatını Kaybettiren Şahsın İfadesi Ortaya Çıktı

Sıradaki haber:

Üsküdar’da Motosiklet Sürücüsüne Hayatını Kaybettiren Şahsın İfadesi Ortaya Çıktı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.