h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne ’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne ’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği'ne ait olan Damızlık Düve Üretim Merkezi, yapılan kontroller sonucunda şap, tüberküloz ve brusella hastalıklarından ari kabul edildi. İşletme, Hastalık Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandı. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalıklardan arındırılmış olan işletmelere destek verdiğini belirtti. Eskişehir ilindeki arı işletme sayısının artırılması hedeflenirken, bu işletmelerden temin edilen sağlıklı sütlerin perakende olarak satılabildiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hastalıktan ari işletmelere destek veriliyor ve bu işletmeler hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.

Eskişehir Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerinin kontrolü sonucunda, Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne ait Damızlık Düve Üretim Merkezi, şap, tüberküloz ve brusella hastalıklarından ari olduğu tespit edildi. İlgili işletme, yapılan detaylı incelemeler sonucunda herhangi bir hastalık belirtisi bulunmadığı için Hastalık Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt ve Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir, işletmeyi ziyaret ederek kontrol gerçekleştirdi. Herhangi bir hastalık belirtisi olmadığı görülünce, işletmeye Hastalık Ari İşletme Sertifikası verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalıktan ari işletmeleri desteklemek için “Hastalıktan Ari İşletme” belgesi veriyor. Eskişehir ilindeki ari işletme sayısı sonunda 8’e ulaştı ve 2024 yılına kadar 20 işletmeye çıkarılması hedefleniyor.

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Gazi Küçükarslan, artık Hastalıktan Ari İşletme statüsüne sahip olduklarını ve ithal kaliteli damızlık hayvanlarla birlikte Eskişehir’in etçi ve kombine ırklara ait damızlık dişi sığır ihtiyacını karşılamak için çalışmalarına hız verileceğini belirtti. Hastalıktan Ari İşletme desteği, hem hayvan sağlığının korunması hem de kaliteli ve sağlıklı süt üretimini sağlama amacı taşıyor. Ayrıca çiğ süt perakende olarak sadece ari işletmelerden satılabiliyor ve ari işletmelerin sütleri diğer sütlerden daha fazla destek alıyor. Hastalıktan Ari İşletme sayısının artmasıyla beraber isteyen işletmeler, Eskişehir ili Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği aracılığıyla sertifikalı damızlık hayvan temin etme şansına sahip olacak.

Türkiye’de görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılında hayvan başına bin 200 TL destekleme ödemesi yapacak. Yetiştiriciler, Hastalıktan Ari İşletme konusunda daha fazla bilgi almak için Eskişehir il ve ilçe Tarım Orman Müdürlükleri’ne başvurabilir.

Yamazaki İlkokulu’nda Kütüphane Hizmete Açıldı

Sıradaki haber:

Yamazaki İlkokulu’nda Kütüphane Hizmete Açıldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.