h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Gündem
  • 2.5 yılda 4 adet 6 milyon liralık tesbih tasarlayan bir kişi, teknoloji dünyasını şaşırtıyor

2.5 yılda 4 adet 6 milyon liralık tesbih tasarlayan bir kişi, teknoloji dünyasını şaşırtıyor

Antalya'da yaşayan kuyumcu ustası Şenol Vayvalako, altın, yakut, safir gibi değerli taşları kullanarak 2.5 yılda tamamladığı 4 tesbih tasarladı. Değerli taşlarla süslenen tesbihlerin değeri 200 bin doların üzerinde. Vayvalako, eserlerinin bir müzede sergilenmesini istiyor ve birini de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmeyi arzuluyor. Tesbihlerin tasarımı özgün ve kültür mirası niteliğinde, bu yüzden değeri manevi olarak da önemli.

Antalya’da yaşayan kuyumcu ustası Şenol Vayvalako, 2.5 yıllık bir süre boyunca altın, zümrüt, yakut, safir, pırlanta ve gümüş kullanarak değeri 200 bin doları aşan 4 özel tasarıma sahip tesbih üretti. Vayvalako’nun en büyük hayali, tesbihlerinin bir müzede sergilenmesi ve birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek.

Muratpaşa ilçesinde yaşayan Şenol Vayvalako, evli ve bir çocuk babası bir Ermeni asıllı kuyumcu ustasıdır. Normalde filografi sanatıyla ilgilenen Vayvalako, son dönemde geleneksel tasarımlardan farklı bir tesbih tasarlamaya karar verdi. Vayvalako, 9 metrekarelik küçük iş yerinde 2.5 yıllık bir süre boyunca el emeğiyle altın, zümrüt, yakut, safir, pırlanta ve gümüş kullanarak 4 özel tasarıma sahip tesbih üretti. Tasarım tesbihlerinin bir müzede sergilenmesini dileyen Vayvalako, bir tanesini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek istiyor.

Vayvalako, tesbih işiyle normalde uğraşmadığını ve genellikle filografi yöntemiyle değerli tablolar yaptığını belirtti. Bir teşbih programını televizyonda izledikten sonra, kendisinin de böyle bir iş yapabileceğini düşünerek araştırmalara başladığını ifade etti. Araştırmaları sonucunda tesbihlerin genellikle yuvarlak veya kesme şeklinde olduğunu fark etti ve bunun bir sanat eseri olması için işlenmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle tesbih tasarımlarını tamamladıktan sonra, üzerlerine el emeğiyle pırlanta, yakut, zümrüt, safir, altın ve gümüş gibi değerli taşlar ekledi. Bu tasarımın kültür mirası olarak yapıldığını belirten Vayvalako, bundan sonra benzer bir çalışmanın yapılmayacağını veya yapılması için büyük emek harcanması gerekeceğini dile getirdi. Tesbihlerin üzerindeki tüm süslemelerin tek tek eliyle yapıldığını söyleyen Vayvalako, 4 tesbihin değerinin 200 bin doları aştığını belirtti. Ancak onun için maddi değerinden ziyade manevi değeri büyük bir öneme sahip. Bu tasarımların bir kültür mirası olduğunu vurgulayan Vayvalako, ülkede kalmasını ve bir müzede sergilenmesini istiyor.

Şenol Vayvalako, tasarımlarda hikayenin de önemli olduğunu dile getiriyor. Tesbihlerde Truva Savaşı’ndaki Hektor ve Aşil, Hazreti Süleyman’ın kaskı ve konuşan baykuşu gibi motiflerin yer aldığını belirtiyor. Kehribarla altını birleştiren ve mıhlama işlemiyle süsleyen Vayvalako, bu tasarımların nadir bir sanat eseri olduğunu ifade ediyor.

Vayvalako, tüm eserleri eliyle tek tek yapmanın ve üzerinde binlerce dolarlık değerli taş bulundurmanın zorluğuna dikkat çekiyor. Her bir tesbihi özenle işlediğini ve özel kutularına koyarak sakladığını belirtiyor. En büyük arzusunun bir tanesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etmek olduğunu dile getiriyor.

(Özgünleştirilmiş haber)

Samsun’da bonzai kullanımıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Sıradaki haber:

Samsun’da bonzai kullanımıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.