h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • İpucu
  • Taze Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Taze Kelimesinin Zıt Anlamı İle İlgili Cümleler

Taze Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Taze Kelimesinin Zıt Anlamı İle İlgili Cümleler

Türkçe'nin geniş kelime haznesinden biri olan "taze" kelimesi, bir şeyin durumunu belirten bir sıfat olarak kullanılır. Bu kelimenin zıt anlamlısı "kuru" değildir; asıl zıt anlamı "körpe" yani genç olan bir durumu ifade eden "kuru" kelimesidir. Örnek cümlelerle açıklanan bu zıt anlam, kelimenin kullanımını netleştirir.

Türkçe, oldukça geniş bir kelime haznesine sahip bir dil olarak kullanılmaktadır. Kimi kelimeler günlük konuşmalarda sıkça karşımıza çıkarken, bazıları daha az kullanıldığından daha yabancı gelebilir. Taze kelimesi, bir şeyin durumunu belirtmek için kullanılan bir sıfattır ve mecaz anlamda da kullanılabilir. Aynı zamanda bazı durumlarda isim olarak da kullanılabilir. Peki, taze kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Türkçe, zaman içinde değişen ve gelişen bir dil olduğu için bazı kelimeler geçmişte yaygın olarak kullanılırken günümüzde daha az bilinir hale gelebilir. Farsça kökenli olan taze kelimesi, Türkçe’de sıfat olarak yaygın olarak kullanılmakla birlikte, isim olarak da kullanılabilir.

 

Taze Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir?

Zıt anlamlılık genellikle dilimizde nicelik ve nitelik ifade eden kelimeler arasında görülür. Bu durum genellikle sıfatlar ve zarflar üzerinde ortaya çıkar. Taze kelimesi de zıt anlamlısı olan sıfatlardan birine sahiptir. Tazenin zıt anlamı “kuru” olarak ifade edilse de, Türk Dil Kurumu’na göre taze kelimesinin zıt anlamı “kuru” değildir.

Taze kelimesinin karşıt anlamını ifade eden kuru kelimesi, genellikle “daha sonra kullanılmak üzere kurutulmuş” anlamında kullanılır. Bu bağlamda, taze kelimesinin “Kuru olmayan, körpe” anlamında kuru kelimesi, zıt anlamlı olarak değerlendirilir.

 

Taze Kelimesinin Zıt Anlamlılarıyla Örnek Cümleler

Taze kelimesinin zıt anlamı olan kuru kelimesiyle örnek cümleler kurmak, bu kelimelerin kullanımını daha açıklayıcı hale getirebilir. İşte taze kelimesinin zıt anlamı olan kuru kelimesiyle örnek cümleler:

1. Taze:
Yolda taze sebzeler satan bir tezgah gördüm ve oradan günlük malzemelerimi aldım.

2. Kuru:
Yağmurların ardından kuru topraklar, çiftçiler için endişe verici bir durum oluşturabilir.

3. Taze:
Bu sabah pazardan taze süt ve yumurta aldım, kahvaltı için harika olacak.

4. Kuru:
Kışın, odunları kurutup sobaya atmak için kuru bir yer bulmalıyız.

5. Taze:
Bahçeden yeni topladığımız taze meyveleri kullanarak enfes bir meyve salatası yaptık.

6. Kuru:
Kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletmek, pişirme sürecini hızlandırabilir.

Cumhuriyet Nasıl Yazılır? Cumhuriyet İlk Harfi Büyük Mü? TKD’ya Göre Cumhuriyet Nasıl Yazılır?

Sıradaki haber:

Cumhuriyet Nasıl Yazılır? Cumhuriyet İlk Harfi Büyük Mü? TKD’ya Göre Cumhuriyet Nasıl Yazılır?

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.