h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • İpucu
  • Satır Eş Anlamlısı Nedir? Satırın Eş Anlamlısı İle İlgili Örnekler

Satır Eş Anlamlısı Nedir? Satırın Eş Anlamlısı İle İlgili Örnekler

Türkçede yazılışları ve okunuşları farklı olmasına rağmen aynı ya da benzer anlamları taşıyan kelimelere "eş anlamlı" denir. "Satır" kelimesi, Arapça kökenli olup, "et kesmeye yarayan bıçak" ve "bir sayfa üzerinde yan yana gelen kelimelerden oluşan dizi" anlamlarına gelir. Türk Dil Kurumu'na göre "satır" kelimesinin eş anlamlısı özel bir karşılığa sahip değildir. Her iki anlamını ifade etmek için "satır" kelimesi kullanılır.

Türkçede yazılışları ve okunuşları farklı olmasına rağmen anlamları aynı ya da benzer olan kelimeler bulunmaktadır. Bu tür kelimelere “eş anlamlı” ya da “anlamdaş” kelimeler denir. Eş anlamlı kelimeler cümle içinde birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bir kelimenin birden fazla eş anlamı olabilir. Örneğin, “satır” kelimesi Türkçede sesteş bir kelime özelliği göstermektedir ve iki ayrı anlam içermektedir.

Türk Dil Kurumu’na göre “satır” kelimesi Arapça kökenli olup, iki farklı anlam taşımaktadır. Birinci anlamı, “Et kesmeye ya da kemik kırmaya yarayan ağır ve enli bir bıçak türü”dür ve Arapça kökenli “sāṭūr” kelimesinden türetilmiştir. Diğer anlamı ise Arapça “çizgi, bir sıra yazı” anlamına gelen “saṭr” kelimesinden alıntıdır. Bu bağlamda “satır”, “Bir sayfa üzerinde yan yana gelen kelimelerden oluşan ve alt alta sıralanmış her bir dizi” olarak tanımlanmaktadır.

 

Satır Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?

Satır kelimesinin eş anlamlısı dilimizde özel bir karşılığa sahip değildir. Her iki anlamını da ifade etmek için “satır” kelimesi kullanılmaktadır. Bu kelime, hem bir bıçak türünü ifade ederken hem de bir yazıda alt alta sıralanmış her bir diziyi anlatırken kullanılır. Türkçe’de “satır” kelimesinin yerine kullanılabilecek başka bir eş anlamlı bulunmamaktadır.

 

Satırın Eş Anlamlısı İle İlgili Cümleler

Eş anlamlı kelimeler, yazılı ve sözlü ifadelerde çeşitlilik sağlayarak dilin zenginleşmesine katkıda bulunur. Ancak “satır” kelimesi için dilimizde özel bir eş anlamlı bulunmamaktadır.

Örnek Cümle: Romanın sayfaları arasında uzanan satırlar, okuyucuyu derin bir düşünceye sürükler.

Whatsapp Grup İsimleri – Havalı, Komik, 3’lü, Yaratıcı, Arkadaş, Aile Grup İsimleri

Sıradaki haber:

Whatsapp Grup İsimleri – Havalı, Komik, 3’lü, Yaratıcı, Arkadaş, Aile Grup İsimleri

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.