Yapay zeka destekli tarımsal üretim, veri analizi, sensör teknolojisi ve otomasyon gibi faktörlerle birlikte artık daha verimli hale geliyor. Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, sürdürülebilir bir üretim odaklı olarak tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak görüldüğünü ve gelecek yıllarda tarım üretiminin tüm aşamalarında üreticilere destek olmayı hedeflediklerini belirtti. Son pandemi ve jeopolitik krizler, gıda ve tarımın ne kadar hayati sektörler olduğunu bir kez daha gösterdi. Vakit.com.tr’nin haberine göre, mevcut olarak kapalı seralarda dahil olmak üzere toplamda 3 milyon metrekarelik bir alan üzerinde 10’dan fazla meyve ve sebzenin üretimi yapılmaktadır. Tarımsal üretimin başarılı olması için artık bildiğimiz yöntemlerin uygulanması yeterli olmayabilir, ancak kolektif bir çaba ile başarıya ulaşmak mümkün olabilir. Farklı üretici gruplarıyla çalışmak, başarının anahtarını oluşturacaktır. Sürdürülebilirlik ve iyi tarım uygulamaları, gelecek nesillere verilen bir söz olarak görülmektedir. Bu sebeple, tarımsal geleceğimizi korumak en büyük motivasyonumuz olacaktır.
Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz ise, sözleşmeli tarımın büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimin öncesini ve sonrasını düşünerek faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Gübrelerin tarımda önemli bir faktör olduğunu ifade eden Demiröz, daha az gübre kullanarak daha verimli topraklar hedeflediklerini dile getirdi. Aynı zamanda, tüm ürünlerinin ülkemizin tarımsal kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde raflarda yer almasını planladıklarını ifade etti. Sözleşmeli tarıma ağırlık vererek büyümeyi hedefleyen Agrotech, girdileri çiftçiye daha düşük maliyetle sağlamayı ve ürünleri piyasa şartlarında satın almayı planlamaktadır. Bu şekilde, çiftçinin riskini azaltmayı ve daha verimli bir üretim süreci oluşturmayı amaçlamaktadırlar. Organik nar yetiştirme ve nar ekşisi üretme hedefleriyle 155 üreticiyle birlikte 6 binden fazla dekarda organik nar üretimi gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Bu yöntemle, Avrupa ve ABD gibi ihracat pazarlarına da nar göndermeyi planlıyorlar. Ayrıca, kiraz ve incir üretiminde de aynı çalışmaları sürdürmeyi hedefliyorlar. Geleneksel tarımda, 100 yıl öncesinin bilgilerini kullanarak günümüz taleplerini karşılamaya çalıştıklarını belirten Demiröz, bazı bilgilerin korunması gerektiği kadar, bazı ezberlerin de silinmesi gerektiğini vurguladı. Daha maliyetli ürünler üreterek daha fazla kazanmayı hedeflediklerini dile getiren Demiröz, teknolojinin tarımsal üretimlerinin merkezinde yer aldığını belirtti. Bu bağlamda, yapay zeka destekli tarımsal üretim yöntemleriyle hastalık ve zararlılarla mücadelede, sulama yönetiminde ve gübrelemede kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, robotik sistemlerle katma değerli üretim gerçekleştirdiklerini de belirtti. Tarım sektöründe teknoloji kullanımına örnek olan bu faaliyetleri ve ihracatlarıyla ülke ekonomisine de katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Göksun ilçesinde kış şartlarıyla mücadelesini sürdürmeye devam ediyor
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.