h Dolar 34,1061 % 0.05
h Euro 37,9844 % 0.05
h Sterlin 45,1046 % 0.38
h Altın (Gr) 2.825,43 %0,34
h BIST100 9.764,81 %0,07
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Çamur deryasına dönüşen Sera Gölü, doğa dostu “Çökeltim havuzu” projesiyle eski haline dönecek

Çamur deryasına dönüşen Sera Gölü, doğa dostu “Çökeltim havuzu” projesiyle eski haline dönecek

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Sera Gölü, doğal güzelliğini kaybeden ve çamur deryasına dönen görüntüsüyle tanınmış bir turizm merkezi haline geldi. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan bir çökeltim havuzu projesiyle gölün eski haline kavuşması planlanıyor. Yapımı devam eden çökeltim havuzu, göle dökülen kirli materyallerin tutulup göle ulaşmasını engelleyerek gölün temizlenmesini sağlayacak. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çökeltim havuzunun fiziki gerçekleşmenin yüzde 90 seviyesinde olduğunu belirtti. Proje, Sera Gölü'nün doğal güzelliğini korumayı hedefliyor.

Doğu Karadeniz bölgesinin popüler turistik destinasyonlarından biri olan ancak son yıllarda doğal cazibesi yerine çamur deryasına dönen Sera Gölü, “Çökeltim Havuzu” ile tekrar doğal haline dönüşecek. 21 Şubat 1950 tarihinde Derecik Vadisi’ndeki büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan Sera Gölü, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştu. Ancak gölün çamurlu ve kötü görünümü dikkat çekmeye başladı. Sera Gölü’nün eski haline kavuşması için Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri tarafından dere yatağına “çökeltim havuzu” yapılmaya başlandı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çökeltim havuzunun yapım çalışmalarının devam ettiğini ve fiziki gerçekleşmenin yüzde 90 olduğunu belirtti. Balta, “Sera Gölü’nün her zaman temiz kalması için kalıcı bir çözüm üretmek zorunda kaldık. Bu nedenle burada bir çökeltim havuzu inşa etmeye karar verdik. Ülkemizde çökeltim havuzları farklı projeler için yapılabiliyor ama bu kez bir gölü korumak amacıyla inşa ediyoruz. Çökeltim havuzu inşaatımız, Trabzon Akçaabat Yıldızlı Sera Deresi Islahı 2. Kısım işi kapsamında yapılmaktadır. Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” şeklinde konuştu. Çökeltim havuzunun gölün eşsiz güzelliğini korumayı amaçladığını belirten Balta, havuzun üç bölümden oluştuğunu ve suyun yavaşladığı noktalarda askıda kalan maddelerin düşüp göle girmeden çökeceğini ifade etti. Aynı zamanda havuzun bir bariyerle çevrileceğini ve yerleşim yerlerinden atılan çöplerin burada tutulacağını ekledi. Bu çalışmaların Sera Gölü’nün doğal güzelliğini koruma amacı güttüğünü vurgulayan Balta, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Karda mahsur kalan arıcılar 24 saat sonra kurtarıldı

Sıradaki haber:

Karda mahsur kalan arıcılar 24 saat sonra kurtarıldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.