h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Sakarya’da depremin önceden tahmin edilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliyor

Sakarya’da depremin önceden tahmin edilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore destekli Afet Erken Uyarı Sistemi'ni şehirde hayata geçiriyor. Bu sistemin, yer altına yerleştirilecek sensörler aracılığıyla yer hareketlerini takip ederek, 1 milyon Sakaryalı için hayati bir rol oynayacağı belirtiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, depreme hazırlıkta bir ilki hayata geçirdiklerini ifade ederek, projenin tüm Sakarya için milat olacağını söyledi. Sensörler, deprem anında erkenden uyarı yapabilecek ve hızlı önlemler alarak can ve mal kaybını önleyebilecek. Proje kapsamında ilk test uygulaması Hendek Bakacak'ta gerçekleştirilecek.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, deprem riskine karşı önlem almak amacıyla Güney Kore destekli Afet Erken Uyarı Sistemi’ni hayata geçiriyor. Bu sistem sayesinde yer altına yerleştirilecek hassas sensörlerle yer hareketleri izlenebilecek ve 1 milyon Sakaryalı için hayati bir öneme sahip olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “İlk adımı atarak depreme hazırlıkta bir ilke imza atmak için çalışmalara başladık. Tüm Sakarya için dönüm noktası olacak bir projeyi adım adım gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sakarya, deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için Büyükşehir Belediyesi, şehri dayanıklı hale getirmek ve olası afetlere karşı hazırlıklı olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, doğal afetlerin neden olabileceği can ve mal kaybının önlenmesi amacıyla Güney Kore destekli “Afet Erken Uyarı Sistemi” Sakarya’da uygulanacak. Proje kapsamında Güney Koreli bir firma, sensörlerin testi için Sakarya’ya geldi.

İlk test uygulaması Hendek Bakacak’ta yapılacak. Bu bölgedeki test denemelerinden sonra, su, doğalgaz hattı gibi hassas alt yapıları korumak için sensörler yerleştirilecek. Yer altında depreme yol açabilen sarsıntıların hareketi incelenecek ve altyapı bu sensörlerin verilerine göre inşa edilecek.

Sensörler, ilk olarak deneme bölgelerine yerleştirilecek. Yer altında depremi erken tespit edebilen bu sistem, yetkililere ve vatandaşlara erken uyarı verebilecek. Projenin hızlı bir şekilde tamamlanması durumunda, deprem kuşağında yaşayan 1 milyon Sakaryalı için deprem anında hayati önem taşıyacak.

Sensörler sayesinde yer hareketleri anlık olarak AKOM’a bildirilecek ve elde edilen veriler analiz edilerek hızlı önlemler alınacak. Bu sensörler sayesinde yer hareketliliği erken tespit edilerek can ve mal kaybı riskleri azaltılacak, riskli yerleşim yerleri, grup yolları, su ve doğalgaz gibi stratejik hatlar yer kaymalarına karşı korunabilecek.

Başkan Ekrem Yüce, depreme hazırlık konusunda Türkiye’de bir ilke imza atacaklarını belirterek, “Sakarya’da bir ilke imza atacak teknolojiye ulaştık. Bu teknoloji, altyapı ve üstyapı projelerimiz için büyük önem taşıyor. Yer altındaki su, doğalgaz, elektrik altyapıları sensörlerle korunacak ve konumlandırma buna göre yeniden şekillenecektir. Ayrıca erken uyarı sistemi vatandaşlar için hayati bir önem taşıyor. Depremi erkenden uyardığında biz hızla önlem alabileceğiz. Süreçle ilgili gelişmeleri yakında paylaşacağız” dedi.

Başkan Hürriyet, “16 Ocak hakkında uzun bir belgesel projemiz olduğunu” açıkladı.

Sıradaki haber:

Başkan Hürriyet, “16 Ocak hakkında uzun bir belgesel projemiz olduğunu” açıkladı.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.