h Dolar 34,1854 % -0.05
h Euro 37,8505 % -0.05
h Sterlin 44,9689 % -0.97
h Altın (Gr) 2.906,44 %-0,57
h BIST100 9.083,97 %0,79
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • ’Tedavi edilmeyen uyku apnesi vücutta kalıcı hasarlara yol açıyor’

’Tedavi edilmeyen uyku apnesi vücutta kalıcı hasarlara yol açıyor’

Boyunda cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Eyibilen, tedavi edilmediği takdirde uyku apnesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Uyku apnesi, uyku sırasında solunum durması olarak tanımlanmaktadır. Horlamadan farklı olarak, uyku apnesinde nefes durması on saniyeden uzun sürerse zararlı etkileri görülebilir. Uyku apnesi belirtileri arasında uykusuzluk, baş ağrısı, fazla kilo ve şeker hastalığı bulunabilir. Uyku apnesinin tedavi edilmemesi vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir. Tanıklı uyku apnesi olan hastalar kulak, burun, boğaz muayenesi yaptırmalı ve tedavi edilmelidir.

Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Kalıcı Hasarlara Yol Açıyor!

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun durmasıyla karakterize edilen ciddi bir sağlık sorunudur. Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Eyibilen, uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde vücutta kalıcı hasarlara neden olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Eyibilen, uyku apnesi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Uyku apnesi, uykuda solunumun durması durumudur. Basit horlama ile uyku apnesi arasında farklar vardır. Uykuda nefes durması on saniyeden uzun sürerse apnenin zararlı etkileri görülebilir. Yaklaşık üçte biri habitüel horlamaya sahip olan insanlar, apne durumundan farklıdır. Uyku apnesi sendromunda hastalar, gece rahat bir şekilde uyuyamazlar ve sabahları yorgun kalkarlar.”

Uyku apnesinin belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Eyibilen, “Uyku apnesi olan hastalar, uykuyu alamama, baş ağrısı ve aşırı kilo gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bununla birlikte, uyku apnesi olan bazı hastalarda kilo ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar da olmayabilir. Apnenin kaynağını bulmak, tedavi süreci açısından önemlidir. Uyku testi (polisomnografi) bazı hastalarda istenmeyebilir, ancak sabahları uyanma sorunu yaşanıyor ve baş ağrısı şikayeti varsa ve kişide kilo varsa, uyku testi tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Eyibilen, apnenin tedavi edilmemesi durumunda vücutta ciddi kalıcı hasarlara neden olabileceğini vurguladı. Tanıklı uyku apnesine dikkat çeken Eyibilen, “Eğer bir hastada tanıklı uyku apnesi varsa ve uyku problemleri yaşıyorsa, kulak, burun, boğaz muayenesi gerekmektedir. Uyku apnesi tedavi edilmelidir, aksi halde devam eden apneler akciğer, kalp gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerle karşılaşıyorsanız, uyku apnenizi tedavi ettirmeniz önemlidir” dedi.

Uyku apnesinin ciddi bir sağlık sorunu olduğu ve tedavi edilmediği taktirde vücutta kalıcı hasarlara yol açtığı unutulmamalıdır. Uyku apnesi belirtileri görülen kişilerin bir uzmana başvurarak uygun tedavi yöntemlerini öğrenmeleri büyük önem taşımaktadır.

Iğdır’da alkol bağımlılığı ve toplum sağlığı üzerine konferans düzenlendi

Sıradaki haber:

Iğdır’da alkol bağımlılığı ve toplum sağlığı üzerine konferans düzenlendi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.