h Dolar 34,7999 % 0.27
h Euro 36,8294 % 0.27
h Sterlin 44,4413 % -0.01
h Altın (Gr) 2.942,59 %0,29
h BIST100 10.081,00 %1,46
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Rahim ağzı kanseri, önlenebilir bir hastalıktır

Rahim ağzı kanseri, önlenebilir bir hastalıktır

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir ve HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkar. Kadınlar ve erkekler için aşılama önemli bir korunma yöntemidir. Ayrıca, tarama testleri ile hastaların takibi yapılarak erken teşhis ve tedavi sağlanabilir. Bu testler Türkiye'deki hastanelerde ve KETEM'lerde yapılıyor. Rahim ağzı kanserine karşı bilinçlenmek ve korunmak için düzenli tarama yapılması önemlidir.

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, rahim ağzı kanseri hakkında konuşarak, “Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser” dedi. Kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserler arasında rahim kanseri ve yumurtalık kanserinin ardından üçüncü sırada yer aldığını belirten Dr. Dolanbay, “Kanserlerin birçok risk faktörü var, ancak rahim ağzı kanserinin nedeni net bir şekilde biliniyor. Rahim ağzı kanserine HPV virüsü sebep olur. HPV virüsü, 200’den fazla çeşidi olan bir virüstür. Bunlardan bazıları kadınlarda hastalığa yol açabilir, genital sisteme yerleşebilir ve kanser öncü lezyonlar ya da kanser oluşturabilir. Ancak her kadında kansere yol açmaz. Bazı kadınların vücut direnci yeterli düzeydedir ve virüs sessiz bir şekilde kalabilir. Ancak bazen vücut direncini aşarak kanser öncü lezyonlara veya kansere yol açabilir. Bu süreç yavaş ilerleyen bir süreçtir ve biz bu hastalığı tarama programları ve hastaların yakın takibiyle kansere dönüşmeden önce teşhis edip tedavi edebiliriz” şeklinde konuştu.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu ve en önemli koruyucunun aşı olduğunu belirten Dr. Dolanbay, “Aşıyı 9 yaşındaki çocuklardan başlayarak tüm kadın ve erkeklere öneriyoruz. HPV virüsüne karşı aşılanmanın rahim ağzı kanserine yaklaşık yüzde 95-98 oranında koruma sağladığını belirterek, aşılanma direkt olarak rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar. Rahim ağzı kanserinde birinci önlemimiz aşıdır. Aşılanmayan veya HPV pozitif olan bireylere tarama testleri yapılıyor. HPV testi ve smear testi yaparak hastayı takip ediyoruz. HPV pozitif ise hastayı daha yakından takip ediyoruz ve bazen tanı koymak için teşhis işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. HPV negatif ise daha düşük bir takip sıklığıyla hastayı takip edebiliyoruz. HPV tarama programları Türkiye’deki hastanelerde ve Kanser Erken Tarama Merkezleri (KETEM) tarafından yapılabilmektedir. Kadınlar bu merkezlere başvurarak smear ve HPV testlerini yaptırabilirler” şeklinde ekledi.

Eski Malatya Semt Polikliniği, 22 mahalleye rahat nefes aldıracak

Sıradaki haber:

Eski Malatya Semt Polikliniği, 22 mahalleye rahat nefes aldıracak

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.