Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, bitki çaylarının sağlık üzerindeki faydalarını vurgulayarak, doğal bir koruma sağladığını belirtti. Kış aylarında sık rastlanan grip, soğuk algınlığı ve bademcik iltihabı gibi hastalıklardan korunmak için bitki çaylarının önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Özbay, özellikle hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlayan ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilinen 10 bitki çayını açıkladı.
Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, Medline Adana Hastanesi’nden yaptığı açıklamada, bitki çaylarının içerdikleri zengin içeriklerle hastalıklara karşı doğal bir koruma sağladıklarını dile getirdi. Özbay, grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı gibi hastalıkların sıklıkla kış aylarında görüldüğünü hatırlatarak, bu dönemde doğal kaynakların kullanılmasının önemine dikkat çekti.
Doğanın sunduğu kaynaklardan faydalanmanın sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Özbay, bitki çaylarının zengin içerikleri sayesinde hastalıklara karşı doğal bir koruma sağladığını söyledi. Özellikle rezene, biberiye, ekinezya, adaçayı, zerdeçal, kuşburnu, ıhlamur, zencefil, tarçın ve papatya gibi bitki çaylarının sağlık üzerinde birçok faydasının bulunduğunu ifade etti.
Rezene çayının özellikle kış aylarında sık rastlanılan soğuk algınlığı belirtilerini bastırdığını ve vücuttaki bakterilere karşı savaştığını belirten Özbay, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hızlı bir şekilde toparlanmasına da katkı sunduğunu dile getirdi. Biberiye çayının ise bağışıklığı güçlendirdiğini ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığını belirtti.
Ekinezya çayının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve grip virüsü gibi ortak patojenlere karşı koruyucu etkisi olduğunu aktaran Özbay, ayrıca migren ve anksiyete gibi sorunlara karşı da etkili bir koruma sağladığını söyledi. Adaçayının ise grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yol açtığı iltihaplanma ve enfeksiyona karşı koruyucu olduğunu ifade etti.
Zerdeçal çayının bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların iyileşmesini hızlandırdığını dile getiren Özbay, kuşburnu çayının C vitamini bakımından zengin olduğunu ve beyaz kan hücrelerini uyardığını belirtti. Ihlamur çayının özellikle öksürük probleminin tedavisinde etkili olduğunu ve vücut direncini artırdığını söyledi. Zencefil çayının da grip, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda etkili olduğunu ve sindirim sistemini rahatlattığını aktardı.
Tarçın çayının kabuklarından yapılarak tüketilmesiyle enfeksiyon riskini azalttığını ve boğaz ağrılarına karşı etkili olduğunu belirten Özbay, papatya çayının da antibakteriyel özellikleriyle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi şikayetleri azalttığını söyledi.
Özbay, bitki çaylarının ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, aşırı tüketimin çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabileceğini hatırlattı. Özellikle hamileler ve kronik hastalığı olanların bu çayları kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yaklaşık 800 Bin İnme Vakası Öngörülüyor
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.