h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Egeli akademisyenler multidisipliner çalışmayla biyonik el protezi geliştirecek

Egeli akademisyenler multidisipliner çalışmayla biyonik el protezi geliştirecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye layık görüldü. Projede, temel amacı biyonik el protezi geliştirmek olan bir ekip çalışacak. Bu yerli tasarımla üretilen el protezi, ampute bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve onlara tam işlevsellik sağlayacak. Proje kapsamında, EMG sensörlerinden gelen verilerle 10 farklı el hareketinin gerçekleştirilebileceği bir prototip üretilecek. Bu prototip, daha hafif, dayanıklı ve kullanımı kolay bir tasarıma sahip olacak. Ayrıca, üretim maliyetini azaltmak için 3D yazıcı da kullanılacak. Proje ekibi, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin de başlamasını planlıyor. Bu proje, yerli tasarım biyonik el protezi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başta Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Figen Gökmen’in öncülüğünde yürütülen “Çok Kanallı EMG Tabanlı Biyonik El Protez Prototipi Geliştirilmesi” adlı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı tarafından finanse edilecek. Prof. Dr. Gökmen ve ekibi, daha önce kaybedilen el uzuvunu telafi etmek amacıyla yerli bir tasarıma sahip olan biyonik el protezi geliştirecekler.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından makamında tebrik edildi. Prof. Dr. Budak, “Prof. Dr. Figen Gökmen ve ekibi, ‘Çok Kanallı EMG Tabanlı Biyonik El Protez Prototipi Geliştirilmesi’ çalışmaları ile dezavantajlı bireylerin yaşam kalitesini artırarak onların iş ve sosyal yaşamında daha aktif olmalarını sağlayacak bir biyonik el protezi geliştirecekler. Bu proje sayesinde ülkemize önemli bir katma değer sağlanacak. Prof. Dr. Gökmen’i ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

“El protezlerinde dışa bağımlılığı azaltmak hedefleniyor”

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Gökmen, “Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yüksek enerjili travmalar, terör saldırıları, trafik kazaları, iş kazaları, hastalıktan kaynaklanan amputasyonlar, doğal afetler gibi birçok neden el kaybına yol açabilir. Bir elin kaybı, sadece beş parmağın işlevsiz hale gelmesi anlamına gelmez, aynı zamanda iki elin birlikte yapabileceği görevlerin de kaybı anlamına gelir. Bu da ciddi sonuçları olan bir olaydır. Bu tür bireylerin yaşam kalitesini artırmak, eşitsizlikleri azaltmak ve onların engelsiz bir yaşama tutunmalarını sağlamak için el protezleri kullanılması gerekmektedir. El protezlerinin aşılması gereken önemli sorunlardan biri, yüksek maliyeti ve dışa bağımlılığıdır. Bunun yanı sıra, kullanım zorluğu, sınırlı hareket yeteneği, cilt tahrişi ve terleme gibi problemler de protez kullanımını zorlaştırır veya engeller” dedi.

“24 saat boyunca çalışabilen 2 biyonik el prototipi üretilecek”

Ayrıca EMG sensörü hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gökmen, “Biyonik el prototipini diğerlerinden ayıran unsurlardan biri, kullanıcı dostu tasarımı ve kullanım kolaylığıdır. Ayrıca ticari ürünlerde bulunmayan yenilikçi EMG sensörü dizini de projede önemli bir rol oynayacaktır. Çok kanallı EMG sensör dizini, son yıllarda sıkça üzerinde çalışılan bir konudur ve yapay sinir ağları ile işlenen verilerin daha yüksek doğrulukta hareket algılamasına olanak sağladığı bilinmektedir. Elektromekanik sistemin malzeme seçimi ve tasarım simülasyonu aşamasında belirlenecektir. Bu sayede daha hafif ve dayanıklı bir elin üretimi için tasarımsal detaylar netleştirilecektir. EMG sensör dizininden gelen verilerle, motorlara doğru sinyaller gönderilerek farklı hareketlerin gerçekleşmesi sağlanacak. Prototipin bazı parçaları metal malzemeden, bazıları ise 3D baskı tekniğiyle üretilecek. Bu sayede prototip, hem dayanıklı hem de hafif olacaktır. Ayrıca, fiyatı daha uygun olacak. 16-80 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin kullanabileceği sağ ve sol el ile uyumlu maksimum 700 gram ağırlığındaki prototipler üretilecek. Bu prototipler, farklı sertlikteki nesneleri zarar vermeden kavrayabilecek ve en az 24 saat boyunca kesintisiz çalışabilecekler” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Gökmen, “Biyonik el prototipinin üretimi ve hastalara uygulanması için fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçleri üzerinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte, hastalardan EMG sinyalleri toplanacak, biyonik elin günlük yaşam etkinliklerini gerçekleştirebilmesi ve sosyal hayata uyum sağlaması için uzun vadeli bir planlama yapılacak. Sonuç olarak, ampute bireylerin yaşamını kolaylaştıracak ve onların engelsiz bir şekilde yaşamalarını sağlayacak bir biyonik el protezi geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle yerli olarak tasarlanacak ve geliştirilecek olan bu biyonik protez, daha yaygın olarak kullanılmasını sağlayacak ve ithal olanlardan daha ekonomik olacak” dedi.

Proje ekibinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri olan Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Prof. Dr. Mehmet Asım Özer, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın İşler ve Mikrofab Mühendislik şirketinden çalışanlar Özkur Kuran ve Oğuz Yetkin, Orthofiz Protez Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi’nden ise Tolga Akgül yer alıyor.

Vatandaşlara Yakın Mesafede Sağlık Hizmeti Sunulacak!

Sıradaki haber:

Vatandaşlara Yakın Mesafede Sağlık Hizmeti Sunulacak!

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.