h Dolar 34,7530 % 0.05
h Euro 36,6274 % 0.05
h Sterlin 44,2074 % 0.4
h Altın (Gr) 2.962,85 %0,42
h BIST100 9.886,05 %0,60
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Diş Hekimi Yüksel: Stres, Diş Gıcırdatma Probleminin Yüzde 90’ından Sorumlu

Diş Hekimi Yüksel: Stres, Diş Gıcırdatma Probleminin Yüzde 90’ından Sorumlu

Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, diş sıkması ve gıcırdatmanın %90 oranında stres kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum çocuklarda ve ileri yaşlarda sıkça görülmektedir. Hastaların stresi etkileyen psikolojik hastalıklar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları veya beslenme sorunları da diş gıcırdatmasına sebep olabilir. Tedavi yöntemleri arasında şeffaf plaklar, farmakolojik tedavi ve eklem splinti kullanılmaktadır. Diş sıkma ve gıcırdatma hem çocukluk çağında hem de ileri yaşlarda sıkça karşılaşılan bir sorundur.

Diş Hekimi: Diş Gıcırdatması ve Sıkması Yüzde 90 Oranında Stres Kaynaklıdır

Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, diş sıkması ve diş gıcırdatma hastalığının çocuklar ve ileri yaşlı insanlar arasında sıkça görüldüğünü belirtti. Yüksel, durumun yüzde 90 oranında stresten kaynaklandığını ifade etti.

Son zamanlarda artan diş sıkması ve diş gıcırdatması hakkında açıklamalarda bulunan diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, hastaların bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğini vurguladı. Yüksel, diş gıcırdatmanın çoğunlukla stres sonucu ortaya çıktığını söyledi. Bunun yanı sıra merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar veya sindirim sistemi sorunları gibi faktörlerin de etkisi olabileceğini belirtti. Ayrıca, hiperaktiflik, endişe ve tedirginlik gibi psikolojik rahatsızlıkların da diş sıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Diş sıkmasının nedenlerine değinen Yüksel, kötü yapılmış protezler, dolgular veya yüksek dolgu yapılması gibi dişle ilgili sorunların da diş sıkmasına yol açabileceğini söyledi. Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Yüksel, ilk olarak hastalara eklem bölgesine gereğinden fazla yük binmemeleri gerektiğini ve zorlamamaları gerektiğini önerdi. Şeffaf plak yöntemi de sıkça kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Yüksel, hastaya özel üretilen plakların gece kullanılması gerektiğini ifade etti. Özellikle stresli hastalara ise gündüzleri de kullanmalarını önerdi.

Yüksel, farmakolojik tedavi yöntemlerinin de kullanılabileceğini dile getirdi. Kas gevşeticilerin hastalar tarafından kullanılabileceğini belirten Yüksel, eklem splinti gibi ortodontik tedavilerin de uygun olabileceğini söyledi. Diş sıkması ve gıcırdatmasının çocukluk döneminde ve ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Yüksel, çocuklarda hiperaktiflik veya kıskançlık gibi faktörlerin diş gıcırdatmaya neden olabileceğini belirtti. İleri yaşlarda ise kötü dolgu ve yüksek protezlerin etkili olduğunu söyledi. Her iki durumda da en büyük etkenin stres olduğunu vurguladı.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nden bir başarı daha: Yeni bir başarı haberi

Sıradaki haber:

Turgut Özal Tıp Merkezi’nden bir başarı daha: Yeni bir başarı haberi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.