h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Attouda Antik Kenti ve doğal travertenleri hakkında bilgi verdi

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Attouda Antik Kenti ve doğal travertenleri hakkında bilgi verdi

PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Attouda Antik Kenti ve Denizli'nin travertenleri hakkında bilgi verdi. Attouda Antik Kenti'nin tarihçesi ve önemi üzerine yapılan sunumda, antik kentin Hisar köyüyle birlikte uzun süredir kesintisiz bir yaşama sahip olduğu vurgulandı. Ayrıca, Denizli'de bir Traverten Jeoparkı kurulması ve tanıtımı için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, yakın zamanda kazı çalışmalarına başlanacak olan Attouda Antik Kenti ve Denizli’nin ünlü travertenleri hakkında bilgi verdi. Attouda Antik Kenti’nin özellikleri ve önemi üzerine yapılan etkinlikte, PAÜ Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı ve Jeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul sunumlarını gerçekleştirdi.

PAÜ Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kolancı önderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle gerçekleştirilen yüzey araştırmaları hakkında bilgi verildi. Attouda Antik Kenti’nin, Hisar Köyü ile birlikte yaklaşık 2 bin 700 yıldır kesintisiz bir yaşama sahip olduğu belirtildi. Antik kent, Anadolu topraklarındaki birçok uygarlığa ait kalıntıları bir araya getiren eşsiz bir açık hava müzesi olarak biliniyor. Attouda Antik Kenti, 1988 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş ve 2013 yılında kentsel arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. 2024 yılına kadar devam edecek olan kazı çalışmalarıyla birlikte Attouda’nın Denizli’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmesi hedeflenmektedir.

Denizli Jeopark Çalışma Grubu üyesi olan PAÜ Jeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul ise sunumunda, UNESCO Küresel Jeoparkları’nın uluslararası jeolojik öneme sahip alanları koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla yönettiğini belirtti. Ülkemizde 1 Unesco Küresel Jeoparkı ve 2 Ulusal Jeopark bulunmasına rağmen, Denizli’de “Denizli Traverten Jeoparkı”nın kurulması ve tanıtılması için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı. Jeopark bünyesinde, başlangıçta 8 ilçenin yer alması planlanmaktadır ve Sarayköy, bu ilçelerden biridir. Jeopark sayesinde ilçenin jeolojik, ekolojik, tarihi ve kültürel değerleri tanıtılıp koruma bilincinin geliştirilmesi, toplum yararına etkinlikler ve turizm faaliyetleriyle yerel kalkınmanın teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Etkinlik kapsamında, “Denizli Traverten Jeoparkı” fotoğraf sergisi düzenlendi ve 19 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Geçmişin kaybolmaması için önemli manevi değere sahip ev aletlerini koruma altında tutuyorlar

Sıradaki haber:

Geçmişin kaybolmaması için önemli manevi değere sahip ev aletlerini koruma altında tutuyorlar

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.