Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde Ziyaretçi Girişi İle İbadet Girişi Ayrıldı
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde namaz kılanlar ile kültürel amaçlı ziyaretçi olarak gelen yabancılar için girişler ayrıldı. Bugünden itibaren uygulamaya konulan düzenlemeye göre, yabancı turistler giriş için 25 Euro ödemek zorunda kalacaklar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ayasofya’da başlatılan restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının 3. Ahmet Çeşmesi karşısındaki bilet gişesi hizmete girdi. Ziyaretçiler, geçici ve koruyucu bir tünel vasıtasıyla restorasyon çalışmalarının yapıldığı 2. Beyazıt Minaresi yanından galeri kata alınıyor. Ziyaret güzergahı boyunca Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde güvenlik kameraları, yangın algılama ve acil anons sistemleri de bulunuyor. Uygulanan ziyaretçi yönetim planı sayesinde uzun kuyrukların oluşturulmayacağı belirtiliyor.
Caminin ibadet ortamı bozulmadan turistlere 23 dilde bilgi veriliyor
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde bulunan 2. Beyazıt minaresinin altında yer alan tünel ve giriş rampasıyla kontrollü bir şekilde giriş sağlanıyor. Ziyaretçiler, galeri kata çıkarılıyor ve cami harim katını ile Osmanlı Dönemi eklerini görme fırsatı buluyorlar. Daha sonra turistler, Buizans Dönemi mozaiklerini de inceleme şansı elde ediyorlar. Bugünden itibaren başlatılan uygulama ile turistler camide ibadet ortamını bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebilecekler. Ayasofya’da hayata geçirilen QR kod uygulaması ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklık kullanarak veya sağlanan tek kullanımlık kulaklıklarla 23 farklı dilde bilgi alabiliyorlar. Tarihi camiyi turistik amaçla ziyaret eden yabancılar ise giriş ücreti olarak 25 Euro ödemek zorundalar.
“Haklı ve makul bir uygulama, destekliyorum”
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ndeki uygulama hakkında konuşan rehber İzzet Önal, “Yabancı turistler namaz kılmak için değil, gezmek için geliyorlardı. Namaz kılacak olanlar zaten namaz vakti gelip camiye geliyorlar. Bu nedenle bir sıkıntı yok. Ama diğer turistler gereksiz yere yoğunluk oluşturuyorlardı. Bu yüzden ben bile başka bir ülkeye gittiğimde ziyaret edeceğim bir mekana giderken bile bileti alıyorum. Haklı ve makul bir uygulama olduğunu düşünüyorum ve destekliyorum. Ziyaretçiler zaten yukarıda gezebiliyor. Gezi bittikten sonra aşağı inip şadırvanın yanında abdestlerini alıp namazlarını kılabiliyorlar. Ziyaret edenlerin namaz kılmasında hiçbir sorun yok. Ziyaretlerini yapsınlar. Namaz kılmak isteyenler namazlarını da kılarlar. İstemeyenlerse ziyaret sonrasında çıkabilirler. Yanlış bir anlama olmasın. Zaten Müslümanlara kapalı bir yer değil. Bu uygulama suistimalleri engellemek için yapılmıştır. Sadece rehberlerin anlatımında kalabalık olduğunda kulaklık kullanıyoruz. Uygulamadan memnunuz” dedi.
“Namaz saatlerinde yabancı Müslüman misafirler ücretsiz olarak içeri girebilecek”
Yeni sistem hakkında bilgi veren İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Şakir Karadibek ise, “Ayasofya’nın ücretli ilk gününde buradayız. Gelişmeleri görmeye geldik. Tespitlerimiz var. Yetkililerle görüşüyoruz. Öncelikle hayırlı olsun. Misafirler bu kapıdan giriyorlar ve 25 Euro ücret ödüyorlar. İkinci kata çıkıyorlar. Güzel bir gelişme oldu. Barkod sistemi uygulanmış ve farklı dillerde açıklamalar yapılmış. Namaz saatlerinde ise yabancı Müslüman misafirler ücretsiz olarak içeri girebilecekler. Bu önemli bir gelişme oldu. İkinci katta galeri bölümü ve Ayasofya’nın en önemli eserleri bulunuyor. Ayrıca imparator ve imparatoriçelerin ikonları ve mozaikleri bulunuyor. Şimdi onlar da ziyarete açıldı. Bu sayede misafirler, daha önce görmedikleri bu eserleri görebilecekler. Galeri kattan çıktıktan sonra özel bir rampalı iniş bulunuyor. Misafirler bu rampadan çıkış yapıyorlar. Ayrıca tekerlekli sandalyeler için giriş kolaylığı da sağlanmış. Şimdilik minare yapım nedeniyle koruma amaçlı bir bariyer konulmuş. İçeri girecek olan misafirler, daha sonra çıkış için mevcut çıkış kapısından ayrılıyorlar” şeklinde konuştu.
İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu üyesi Doğan Can Işık ise, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ndeki düzenlemeyi beğendiğini belirterek, “İlk gün herkese hayırlı olsun. İlk gün olmasına rağmen sistemin güzel işlendiğini gözlemledik. Eksiklikler yavaş yavaş tamamlanıyor. Girişlerin namaz için gelenlerle ve turistik ziyaret için gelenler arasında ayrılması her zaman iyi bir durumdur. Kesinlikle çok iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Türk ziyaretçiler ve yabancı Müslüman ziyaretçiler zaten namaz saatlerinde ücretsiz olarak içeri girebilecekler. Bu sistem daha önce vardı. Ancak yabancı ziyaretçilerin arasına karışıyorlardı. Şimdi böyle bir sorunla karşılaşmayacağız. Yabancılar, kendi aralarında karşılaşmadan ziyaretlerini tamamlayabilecekler” dedi.
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ndeki düzenlemeyi mem
Ayasofya Kebir Camii Şerifi’nde yeni düzenleme: Girişler ayrıldı, turistler ücret ödemeye başladı
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.