h Dolar 34,1795 % -0.11
h Euro 37,7891 % -0.11
h Sterlin 44,9963 % -1.05
h Altın (Gr) 2.920,30 %-0,10
h BIST100 8.898,23 %-1,27
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Asırlık bir gelenek: Regaip Kandili’nde bütün yemekler camiye taşınıyor

Asırlık bir gelenek: Regaip Kandili’nde bütün yemekler camiye taşınıyor

Bolu'nun Yazıören köyünde 5 asırdır devam eden Regaip Kandili geleneği, köylülerin evde hazırladıkları yemekleri akşam namazından sonra bir arada yemelerini içeriyor. Bu geleneğin birlik ve beraberliği sağladığı belirtilirken, köylülerin zaman içinde kaybolan gelenekleri muhafaza etmeye çalıştığı ifade ediliyor. Büyüklerinden gördükleri geleneği devam ettiren köylüler, bu sayede kaynaşmanın güzel bir örneği yaşıyorlar.

Bolu’nun Yazıören köyünde, yaklaşık beş asırdır devam eden bir gelenek olan Regaip Kandili, hala sürdürülmektedir. Köylüler, Regaip Kandili gecelerinde evlerinde hazırladıkları yemekleri cami yemekhanesine taşıyarak akşam namazından sonra cemaatle birlikte paylaşmaktadır.
Yazıören köyü, Bolu’nun merkezine bağlı olan 65 hanelik bir köydür ve Regaip Kandili geleneği burada beş asırdır yaşatılmaktadır. Kandil gününde, köy sakinleri evlerinde lokma ve yemekler hazırlamaktadır. Akşam namazı yaklaştığında ise köylüler, hazırladıkları yemekleri cami yemekhanesine getirmektedir. Gelenek gereği, köydeki birçok kişi akşam namazını camide kılmaktadır. Namazın ardından, cami yemekhanesinde tüm köy halkı yemekleri birlikte tüketmektedir. Yıllardır süren bu gelenek sayesinde, köy sakinleri şehir dışındaki akrabaları ve aileleri ile kaynaşmaktadır.
Yazıören köyü cami imam hatibi Turgut Yerlikaya, gelenek ve göreneklerin zamanla ortadan kaybolduğunu ancak bu köyde hala devam ettiğini belirtti ve “Birliğimiz ve beraberliğimiz bu geleneğimiz sayesinde sağlanıyor. Komşularımız sadece böyle günlerde bir araya gelebiliyor. Gün boyunca hazırlıklar yapılıyor. Köydeki kadınlar lokma ve yemekleri hazırlıyor. Gerçekten güzel bir etkinlik oluyor. Biz çocukken cebimize tahta kaşık koyup gelirdik. Ancak ailelerin iş hayatı nedeniyle bu tür gelenekler zaman içinde kayboluyor” şeklinde konuştu.
Geleneği büyüklerinden gören ve devam ettiren 70 yaşındaki Nurettin Ergin ise, “Büyüklerimizden gördüğümüz geleneği devam ettiriyoruz. Burada bir araya gelmek gerçekten güzel” dedi.

Konya’da uzun yıllara dayanan gelenek olan “Şivlilik Çocuk Bayramı” büyük bir coşkuyla kutlandı

Sıradaki haber:

Konya’da uzun yıllara dayanan gelenek olan “Şivlilik Çocuk Bayramı” büyük bir coşkuyla kutlandı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.