h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a

O kemençenin sultanı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasından öğrendiği şekilde 20 yıldır kemençe çalmaktadır. Çolak, Torul'da tek kadın kemençe sanatçısıdır. Kemençeyi öğrenmeye çalışan oğlu da annesi ve dedesini örnek alarak çalmayı öğrenmiştir. Evlendikten sonra çocuklarıyla ilgilenmek zorunda kalan Çolak, talep üzerine evinde kemençe çalmaya devam etmektedir. Çolak, çalmayı babasından öğrendiğini ve yaklaşık 20 yıldır aktif olarak çaldığını ifade etmektedir. Oğlu da kendini geliştirmek ve sahne almaktan hoşlanmaktadır. Eşi ve çocukları da kemençe çalmasından memnun olmaktadır. Annesi ise çocuklarıyla gurur duyduğunu belirtmiştir.

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasından öğrendiği kemençe çalmayı 20 yıldır sürdürüyor. Bu da onu bölgenin tek kadın kemençe sanatçısı yapıyor.
Aksüt köyünde büyüyen Çolak, babası Veysel Vamin’in ünlü bir düğüncü ve kemençe sanatçısı olması sayesinde kemençenin inceliklerini öğrenmeye başladı. Evlendikten sonra da kemençe çalmayı sürdüren Çolak, 10 çocuklu ailesinde kemençe çalan 4 kardeşten biri olduğunu belirtiyor. Herhangi bir nota bilgisi olmadan babasından öğrendikleriyle kemençe çalıp türküler söyleyen Çolak, geçmiş yıllarda bazı şenliklerde ve düğünlerde de sahne aldı. Evine ve çocuklarına daha fazla zaman ayırmak için bir süre kemençeden uzak kalan Çolak, eşi ve çocuklarının talebi üzerine evde çalmaya devam ediyor.
Çolak, kemençeyi babasından öğrendiğini belirterek, “Babam çalıyordu, o sayede ben de öğrendim. 10 kardeşiz ve 4’ümüz kemençe sanatçısıyız. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Oğlum da kemençe öğrenmek istiyor. Hiç nota bilgim yok, kendi çabalarımla öğrendim. Türkülerle birlikte çalabiliyorum. Yaklaşık 20 yıldır bu enstrümanı çalıyorum” diyor.
Çocuklarıyla ilgilenmek ve ev işlerini yapmak için kemençeye yeterli zaman ayıramadığını hatırlatan Çolak, “Torul civarında kadın kemençe çalanı duymadım. İnsanlar duyduğunda şaşırıyor ve beni çalmam için teşvik ediyorlar. Bir dönem halk eğitimde kursa gittim ve orada da çaldım. Eşim de benim çalmama memnun oluyor. Çalmamda herhangi bir kısıtlama yok. Evde otururken bazen aramızda istek parça çalıyoruz ve birlikte söylüyoruz” şeklinde konuşuyor.
Oğlu Ali Kayra Çolak ise televizyonda ve internet üzerinde kemençe sanatçılarını izleyerek annesini ve dayılarını takip ettiğini söylüyor. “Annem ve dayılarımın kemençe sanatçısı olmalarından etkilendim ve bu enstrümanı öğrenmeye başladım. Kendimi geliştirmek ve sahne almaktan mutluluk duyuyorum” diyor.
Eşi Erkan Çolak ise kemençe çalmaya evlendikten sonra tanık olduğunu belirterek, “Ben bu durumdan memnunum. Zaman zaman istek parça çalıyoruz ve böylece stres atıyoruz. Moralimiz bozulduğunda biraz dinleyerek moral depoluyoruz. Çocuğum da annesini ve dayılarını örnek alarak çalmayı öğrenmeye çalışıyor. Ben de onlara destek olmaya çalışıyorum” diyor.
Annesi Fikriye Vamin ise çocuklarının 4’ünün de kemençe sanatçısı olduğunu ve onlarla gurur duyduğunu söylüyor. Kemençeci Veysel Vamin’in çocukları olduklarını belirten Vamin, ebeveynlerin çocuklarının müziğe yönelmelerine destek olmaları gerektiğini vurguluyor.

Üsküdar’da “Osmanlı Filistin’e Gerçeküstü Bir Yolculuk” sergisi ziyaretçilere kapılarını açtı

Sıradaki haber:

Üsküdar’da “Osmanlı Filistin’e Gerçeküstü Bir Yolculuk” sergisi ziyaretçilere kapılarını açtı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.