Video Galeri
Konya’da Saraçlık Yapan Baba-Oğul, Atölyelerini Sürdürerek Mesleklerini Yaşatıyor
Konya’da 63 yaşındaki İhsan Digilli, 8 yaşından beri saraçlık mesleğini sürdürerek Türkiye geneline koşum ve eyer takımları üretiyor. Baba mesleği olan saraçlığı 55 yıldır devam ettiren Digilli, başlangıçta fayton ve at arabaları yaparken şu anda ise at koşum ve eyer takımları üreterek sanatını icra ediyor. Konya’da kendisi dışında başka bir saraçın olmadığını belirten Digilli, oğluna da mesleğini öğreterek atölyelerinde birlikte çalışıyor. Digilli, eleman eksikliğinin mesleğin geleceği açısından büyük bir sıkıntı olduğunu ve bu sorunun çözülmemesi durumunda mesleğin diğer kaybolmaya yüz tutan meslekler gibi unutulup gideceğini ifade etti.
“Bu meslek benim baba mesleğim” diyen 8 yaşında mesleğe başlayan İhsan Digilli, “Eskiden at arabası ve fayton yapıyorduk. At arabası ve fayton takımına talep azalınca binicilik üzerine döndük. Bir semer yaparken sayısız işlem gerçekleştiriyoruz. İlk olarak marangoz işlemini tamamlıyoruz. Marangoz işleminden sonra iskeleti oluşturuyoruz. İskeletin ilaçlanması ve tutkallanma süreciyle devam ediyoruz. Ardından deri aksamaları takıyoruz. Şu an yastıkların doldurulma sürecini tamamlıyorum” şeklinde konuştu.
Saraçlık mesleğinin son temsilcisi olduğunu ve kendisinden sonra mesleği devralacak tek oğlunun bulunduğunu dile getiren İhsan Digilli, “Bu meslek yok oluyor, gidiyor, ölüyoruz. Oğluma mesleği öğrettim, bir tane de elemanımız var. Onlar da vazgeçerse bu meslek son bulacak. Şu anda Konya’da sadece biz varız. Arkamızdan gelen olmadığı için kaybolmaya yüz tutan mesleklerden biri haline geldik” dedi.
Saraçlık mesleğinin sürdürülebilmesi için at ve atlı sporların artması gerektiğini söyleyen Digilli, eleman eksikliğinin de büyük bir problem olduğunu dile getirdi. İhsan Digilli, “Bu mesleğin hayatta kalabilmesi için at yetiştiriciliğinin ve atlı sporlarının artması, talebin artması gerekiyor. Alet, eleman ve malzeme eksikliği gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Bu sorunlar çözülmezse bu meslek de yok olmaya mahkumdur” şeklinde konuştu.
5 Bin TL İçin Hayatlarını Feda Ettiler: “Yeniden Yarışacağız” Diye Haykırdılar
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.