Video Galeri
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Japonya’da meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arslan, Japonya’nın şehirleşme anlamında depreme hazır bir ülke olduğunu belirterek, “Afete dirençli toplum ve afete dirençli kentler olarak iki tane paroladan bahsediyoruz. Eğer bu ikisini oluşturabilirsek, çok fazla sorunumuz olmayacak. Japonya’da yaşanan bugünkü depremde şu ana kadar gelen bilgilere göre bir can kaybı yok. Olsa bile çok az miktarda olacak diye düşünüyoruz. Göçen bina henüz rapor edilmedi. Çok az hasarlı olan binalar var. O da çok kullanıma uygun olmayan yerleşim yerleri dışında bulunan binalar diye okudum” dedi.
Arslan, Japonya’nın deprem öncesi ve sonrası hazırlıklarıyla dikkat çekti. Japonların, deprem anındaki hazırlıkları ve kent planlamasında gösterdikleri özenle afetlere dirençli bir toplum ve kent modelini başarıyla uyguladıklarını ifade etti. Ayrıca, Japonya’nın binaların kalitesi, deprem dayanıklılığı ve sürekli yapı güncellemeleri konusundaki titizliği sayesinde depremlere karşı direncini artırdığını belirtti. Prof. Dr. Arslan, Türkiye’nin de benzer stratejilerle deprem öncesi hazırlıklarını ve kentsel planlamasını güçlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Son olarak, Japonya’nın deprem sonrası anında ve etkili bir şekilde müdahale ederek can kayıplarını minimumda tutmasının örnek alınması gereken bir uygulama olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Japonya’nın depremle baş etme stratejilerinden ders çıkararak benzer bir dirençli toplum ve kent modeline ulaşması için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ifade etti.
Yüksekova’da Art arda Meydana Gelen Depremler! Uzmanlardan ‘Çok Kritik Bölge’ Uyarısı
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.