h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a

Öğrenci boza satıcısı

Edirne'de seyyar bozacı olarak çalışan Çağdaş Olçar, kendi yapımı olan bozayla insanlara eski bir damak tadı sunuyor. Trakya Üniversitesi mezunu olan Olçar, bozacılık mesleğini yeniden canlandırmak için sokaklarda satış yapıyor. Kendi ürettiği bozaları insanlara sunan Olçar, boza ve salebin eski kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu ve insanların bunlardan hoşlandığını belirtiyor. Eski bir geleneği diriltmeye çalışan Olçar'ın vatandaşlar tarafından destekleniyor. Yeni neslin ise bu mesleğe pek aşina olmadığı ifade ediliyor.

Edirne’de kaybolan ve tekrar gün yüzüne çıkmaya çalışan “seyyar bozacı”, elindeki boza ile mesleğini sürdürüyor. Soğuk kış aylarında sokaklarda dolaşarak satış yapan bozacı, Çağdaş Olçar sayesinde yeniden tanınmış oluyor.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fen-Edebiyat bölümü mezunu olan Olçar, önce birkaç işte çalıştıktan sonra unutulmaya yüz tutan seyyar bozacılık mesleğine girmeye karar verdi.
Kaybolan meslek “seyyar bozacı” yeniden sokaklarda
Boza, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve ülkemizde büyük bir sevgiyle tüketilen bir içecektir. 40 yıl öncesine kadar seyyar olarak satılan boza, zamanla unutulmuş bir meslek haline gelmiştir. Üniversiteli bozacı Olçar, bu mesleği kendine benimseyip Edirne sokaklarında “boza boza” diyerek satış yapmaya çalışıyor.
“Hem kültürümüz hem insanlar için faydalı bir şey olsun”
Eskiden birçok kişinin boza satıcısı olduğunu ancak şimdi kimse bu işi yapmadığını, çünkü soğuk havada kimse boza satmak için dışarı çıkmadığını belirten Olçar, “Bizim çocukluk dönemindeki lezzetler hala popüler. 15 yıldır Edirne’de yaşıyorum. Trakya Üniversitesi Fen Edebiyatı bölümü mezunuyum ve eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli işlerde çalıştım. Sonra kendi işimi yapmaya karar verdim. Hem bizim için hem de kültürümüz ve insanlar için faydalı bir şey yapmak istedik” dedi.
“İnsanlara eski damak tadı olan bozayı sunmaya çalışıyoruz”
Trakya bölgesinin en iyi bozasını araştıran Çağdaş Olçar, kendi hazırladıkları bozayı müşterilerin beğenisine sunduklarını söyledi ve şunları ekledi: “Boza ve salebin eski kültürümüzde çok değerli olduğunu ve insanların bunları çok sevdiğini ve şifalı olduğunu öğrendik. Bu nedenle kendi üretimimiz bozaları yapmaya karar verdik. Velimeşe bozasını temel alarak kendi bozalarımızı hazırlıyoruz. Kendi ellerimizle kaynatıp mayalıyor, tatlandırıyor ve ekşimeye bırakıyoruz. İnsanlara eski damak tadı olan bozayı sunmaya çalışıyoruz.”
“Yeni nesil aşina değil”
Mesleğini sürdürmek istediğini belirten Olçar, vatandaşların bozacının sesini duyduğunda mutlu olduğunu söyledi. Olçar şöyle devam etti: “Çıktığımızdan bu yana 15-20 gün geçti ve insanlar çok memnun. Bizi çocukluğumuza götürdünüz, ne güzel bir kültürü yaşatıyorsunuz, fiyatlar çok uygun şeklinde geri bildirimler alıyoruz. Bu da beni memnun ediyor ve bu işe daha çok gönül vermemi sağlıyor. Şimdilik bu yönde ilerliyoruz ve önümüzdeki yılın daha iyi olacağını düşünüyorum. Tabii ki yeni nesil bu duruma alışık değil. Onların gözünde garip gelir ve bilgileri vardır ancak tecrübeleri yoktur. Şu anda bazı insanlar, hatta çocuklar, boza tadını öğrenmeleri için çocuklarına tattırıyorlar. Bu yüzden başlangıçta sanayiciler, saraçlar ve pazar esnafı desteklemek amacıyla ihtiyaç duymasalar bile destek sağlamışlardır. Biliyorum ki asgari ücreti geçecek seviyede rekabet edebilirim. Bakalım gelecek neler getirecek.”
Bozanın seyyar satıcıdan alınarak destek olmasının eski bir gelenek olduğunu belirten müşteri Ceren Kor, “Eskiden birçok kişi bozacılık yapıyordu ancak şimdi kimse yapmıyor. Çünkü soğuk havada kimse boza satmak için dışarı çıkmıyor” dedi.

Osmaneli’de kaza geçiren araç sürücüsü yaralandı

Sıradaki haber:

Osmaneli’de kaza geçiren araç sürücüsü yaralandı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.