h Dolar 34,7473 % 0.03
h Euro 36,6185 % 0.03
h Sterlin 44,1912 % 0.35
h Altın (Gr) 2.965,75 %0,52
h BIST100 9.886,05 %0,60
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Deprem mağdurlarına müjde: Doğrudan hasar tespiti sonucuna itiraz etme hakkı tanındı

Deprem mağdurlarına müjde: Doğrudan hasar tespiti sonucuna itiraz etme hakkı tanındı

Elazığ 1. İdare Mahkemesinin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bir kararla, deprem bölgelerindeki vatandaşların hasar tespitine itiraz etmeleri hızlandırıldı. Vatandaşlar artık hak sahipliği sürecini beklemeden doğrudan itiraz davası açabilecek. Karar, vatandaşlar, kurumlar ve mahkemeye ekstra külfet getiren süreçleri ortadan kaldırırken, ortalama 7 aylık bürokratik zaman kaybını da önlemiş oldu.

Elazığ’da yaşanan depremler sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir kararla, deprem bölgelerindeki vatandaşların itiraz süreçleri hızlandırılacak. Bu kararla birlikte, depremzede vatandaşlar artık hasar tespitine itiraz davası açmadan önce hak sahipliği sürecini beklemek zorunda kalmayacaklar.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda binlerce bina yıkılırken on binlerce binada hasar meydana geldi. Elazığ da geçtiğimiz yıl meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde büyük zarar gördü. Depremler sonrasında vatandaşlar, hasar tespitine itiraz etmek için hak sahipliği sürecini beklemek zorunda kalıyordu. Bu durum ise karmaşaya ve çelişkiye neden oluyordu. Elazığ 1. İdare Mahkemesi, bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak “Hasar tespit raporları ancak asıl işlemlerle, birlikte dava konusu edilebilir” ifadesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptalini talep etti. Yapılan itiraz Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliğiyle kabul edildi ve böylece vatandaşlar hak sahipliği sürecini beklemeden doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecekler. Bu karar, vatandaşları, kurumları ve mahkemeyi ek yüklerden kurtarırken aynı zamanda ortalama 7 aylık bir bürokratik zaman kaybını da önleyecek.

Karar hakkında bilgi veren Avukat Sadin Koç, “Anayasa Mahkemesi’nden yakın tarihte bir karar çıktı. Eskiden hasar tespitlerinde itirazlar doğrudan yapılamıyordu. Öncelikle hasar tespitine itiraz ediliyor ve kesinleşmesi bekleniyordu. Sonra hasar tespiti kabul edilmese bile vatandaş, çelişkiye düşmemek adına hak sahipliği başvurusunda bulunmak zorunda kalıyordu. Hak sahipliği başvurusunun da kesinleşmesi bekleniyordu. Kesinleştikten sonra ise hem hasar tespitine hem de hak sahipliğine itiraz edip her iki işlemin iptalini istemek zorunda kalıyordu. Bu durum vatandaşlara, kurumlara ve mahkemeye ekstra yük getiriyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, son kararıyla birlikte hasar tespitlerinin ayrı bir işlem olduğunu ve dava konusu edilebileceğine hükmetti. Artık doğrudan hasar tespitine itiraz davası açılabiliyor. Bu hem kurumların yükünü hafifletecek hem de vatandaşın daha kısa sürede sonuç almasını sağlayacak” dedi.

Hak sahipliği işlemlerinin genellikle 4-5 ay sürdüğünü belirten Avukat Koç, “Bu uzun bir süreçti. Ancak bu karar sayesinde vatandaşlar hasar tespitine itiraz davasını hemen açarak evlerinin durumunu mahkeme kararıyla daha kısa sürede netleştirebilecekler. Elazığ’da 1. ve 2. İdare mahkemeleri, 2020 depremleri sonrasında bu davalarla çok sayıda uğraştı. Şimdi ise güzel bir emsal kararla diğer 11 ildeki işlemler de hızlanmış oldu. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ağrı Emniyeti, uyuşturucu kaçakçılarına operasyon düzenledi

Sıradaki haber:

Ağrı Emniyeti, uyuşturucu kaçakçılarına operasyon düzenledi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.