h Dolar 33,9008 % 0.03
h Euro 37,6352 % 0.03
h Sterlin 44,6724 % -0.16
h Altın (Gr) 2.809,88 %0,81
h BIST100 9.685,49 %1,73
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası, 2024 Yılında Yılda 12 Defa Toplanacak

Merkez Bankası, 2024 Yılında Yılda 12 Defa Toplanacak

Merkez Bankası, 2024 Para Politikası Metni'nde, parasal sıkılık ve parasal aktarımın yanı sıra likidite gelişmelerini titizlikle izleyerek miktarsal politikalarını şekillendirecek. Banka, para politikasındaki bu yaklaşımını en güncel likidite durumlarına dayandırarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 Para Politikası metnini kamuoyuyla paylaştı. Metinde parasal sıkılık ve parasal aktarımın yanı sıra likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek miktarsal sıkılaştırma kararları alınacağı vurgulandı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının temel politika aracı olarak kullanılmaya devam edileceği belirtilirken, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 2024 yılında önceden belirlenen bir takvim çerçevesinde 12 toplantı gerçekleştireceği açıklandı.

Metinde öne çıkan ifadeler arasında, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılığın, enflasyonun belirlenen patikaya ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırılması amacıyla korunacağı vurgulandı. Ayrıca, PPK toplantısı öncesindeki sessiz dönemde para politikasına dair dış iletişim yapılmayacağı ve PPK’ya hazırlık amacıyla teknik girdi sağlayan birimlerin kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapacağı belirtildi.

TCMB’nin uluslararası etki alanını genişletme amacı doğrultusunda, yurt dışı paydaşlarıyla etkin iletişimini sürdüreceği ve enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda teknik sunumlar yapılacağı Yatırımcı Günleri düzenleneceği ifade edildi. Ayrıca, mevcut makroihtiyati çerçevenin enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler ve finansal istikrar üzerindeki etkilerinin değerlendirilerek sadeleşme sürecinin 2024 yılında da devam edeceği belirtildi.

Metinde ayrıca, yabancı para yükümlülükler üzerinden menkul kıymet tesisinin kademeli olarak azaltılacağı, KKM hesaplarından Türk lirası hesaplarına geçişin güçlenmesiyle bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme yapılacağı ifade edildi. Kredi kompozisyonunun dezenflasyon sürecini gözetici bir çerçevede şekillenmesinin sağlanacağı ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın ikincil etkilerinin yakından takip edilerek seçici kredi politikalarının sürdürüleceği belirtildi. Özellikle yatırım, üretim ve ihracata yönelik faaliyetleri destekleyecek şekilde uygulanacak kredi politikalarının dar gelirli kesimin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler içerebileceği ifade edildi.

Ayrıca, 2023 yılında ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitinin 3 milyar TL’ye yükseltildiği ve toplam faiz maliyetine üst sınır getirildiği, kredi kullanımı kapsamında döviz alımı yapmama ve ihracat bedeli satış koşullarında kolaylaştırıcı adımlar atıldığı hatırlatıldı. 2024 yılında ihracatçı firmaların finansman koşullarını iyileştirmek amacıyla ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde ilave kolaylaştırıcı adımlar atılabileceği belirtildi.

Haberde ayrıca, TCMB’nin 2024 yılında düzenleyeceği 12 Para Politikası Kurulu toplantısı tarihleri de paylaşıldı. Bu toplantılar sırasıyla 25 Ocak, 22 Şubat, 21 Mart, 25 Nisan, 23 Mayıs, 27 Haziran, 25 Temmuz, 22 Ağustos, 19 Eylül, 17 Ekim, 21 Kasım ve 26 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.

Bakan Özhaseki: Değişimi Anlamamak Durumumuzu Kötüleştirir

Sıradaki haber:

Bakan Özhaseki: Değişimi Anlamamak Durumumuzu Kötüleştirir

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.