h Dolar 34,3122 % 0.21
h Euro 37,2200 % 0.21
h Sterlin 44,4322 % 0.46
h Altın (Gr) 3.017,79 %-0,07
h BIST100 8.885,00 %0,24
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Manisa’dan Hollanda’ya domates ihracatı: Seracılığın kalbi Hollanda’ya domates gönderiliyor!

Manisa’dan Hollanda’ya domates ihracatı: Seracılığın kalbi Hollanda’ya domates gönderiliyor!

Manisa, jeotermal kaynakları sayesinde tarımda da kullanılan seracılıkla Hollanda'ya domates ihraç ediyor. Jeotermal enerjiyle yüksek verim elde eden seralarda, enerji maliyetleri düşüyor ve topraksız tarım imkanıyla yılın 12 ayı ürün yetiştirilebiliyor. Manisa'daki tam otomasyonlu jeotermal seralarında domates yetiştirilirken, aynı zamanda muz üretimi de yapılıyor. Bu sayede ihracatta önemli bir katkı sağlanıyor. Manisa, jeotermal kaynakları bakımından Türkiye'de önemli bir yere sahip olup, ilerleyen dönemlerde jeotermalin tarım alanlarında daha fazla kullanılması beklenmektedir.

Türkiye’nin Manisa ilinde, jeotermal kaynaklarının tarımda kullanılması sayesinde dünyadaki seracılığın merkezi olan Hollanda’ya domates ihracatı gerçekleştiriliyor. Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Salihli ilçesinde bulunan tam otomasyonlu seralarda yüksek verimlilikle ihracatın yapıldığını belirtti. Jeotermal enerji potansiyeli bakımından Türkiye birinci sırada bulunurken, Manisa’nın jeotermalden gelen buharlı suları tarımda da kullanıldığı kaydedildi. Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılmasıyla birlikte ısıtma maliyeti düşürülürken, topraksız tarımla yılın 12 ayı ürün yetiştirilebiliyor. Jeotermal sera alanında güçlenen Türkiye, 2028 yılında Sera Organize Tarım Bölgesi sayısının 100’e çıkarılmasını hedefliyor. Manisa’daki tam otomasyonlu teknolojik jeotermal seralarda domates başta olmak üzere muz da yetiştirilebiliyor. Ürünün olmadığı dönemlerde üretim yapılması, özellikle ihracatta önemli avantaj sağlıyor. Serada yetişen domatesler, Avrupa ülkelerine 2 euro civarında ihraç ediliyor. Hollanda’ya domates ihracatı gerçekleştirilen Manisa, düşük ısı maliyeti sağlamasıyla verimli bir üretim yapıyor. Yenilenebilir enerji kullanımı sayesinde enerji tasarrufu sağlanırken, domatesin yanı sıra muz üretimi de yapılıyor. Topraksız tarımla temiz enerjinin kullanıldığı jeotermal seralarda, diğer enerji kaynaklarına göre yüzde 60’a varan enerji tasarrufu sağlanıyor. Jeotermal enerjinin seralarda kullanılmasıyla birlikte verimli bir üretim sağlayan Manisa, seracılıkta gelişmişliğiyle tanınan Hollanda’ya ihracat gerçekleştiriyor. Yıl boyunca üretim yapabilme avantajına sahip olan jeotermal seralarda, yaz meyve ve sebzeleri kış aylarında üretilebiliyor. Jeotermal seracılığın maliyetleri düşürerek ihracatı artırıcı etkisi bulunuyor. Manisa’nın ciddi jeotermal kaynağa sahip olduğunu belirten Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, jeotermalin tarım alanlarında daha yaygın kullanılmasının beklendiğini söyledi. Manisa’daki seraların profesyonel bir şekilde işletildiğini ve tüm kontrollerin otomasyonlu olarak yapıldığını vurgulayan Öztürk, Manisa’daki seralardan Hollanda gibi zor pazarlara ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Teknolojik seralarda yüksek verim elde edildiğine dikkat çeken Öztürk, birim alandan 30 tonun üzerinde üretim yapıldığını kaydetti.

Hamsinin Tezgâhı İstavrit Aldı: Türklerin Favori Balığı Değişiyor

Sıradaki haber:

Hamsinin Tezgâhı İstavrit Aldı: Türklerin Favori Balığı Değişiyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.