Kapadokya’da bulunan yer altı doğal soğuk hava depoları, Türkiye’nin patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bu depolarda, farklı bölgelerden toplanan yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates, tüf kayaların oyularak oluşturulan depolarda saklanıyor. Bu depolar, nem ve ısı sayesinde patateslerin bozulmadan uzun süre saklanmasını sağlarken, aynı zamanda raf ömrünü de uzatıyor. Geniş kapasiteleri sayesinde tırlar ve kamyonlar bu depolara rahatlıkla girebiliyor, böylece lojistik ve depolama süreçleri kolaylaşıyor.
Patates üreticisi Fatih Yılmaz, 3. ayda ekimi yapılan patateslerin 10 ve 11. ayda hasat edildiğini ve depolara gelen patateslerin ihtiyaca göre sevk edildiğini belirtti. Özellikle İstanbul, İzmir, İzmit gibi illerdeki hallerde satılan patatesler doğal soğuk hava depolarından temin edilmektedir. Bu depolarda saklanan patateslerin az fire verdiğini ve kendini koruduğunu söyleyen Yılmaz, depolardaki yaz ve kış ısı dengesinin patateslerin kalitesini korumasına yardımcı olduğunu ifade etti.
İşletmeci Abdullah Şahin ise depolara makinalarla yapılan açılışların, patateslerin sıvı kaybını önlemeye yardımcı olduğunu belirtti. Böylece patateslerin raf ömrü uzamakta ve kaliteli bir şekilde tüketiciye sunulmaktadır. Nevşehir Valisi Ali Fidan da yaptığı açıklamada, Nevşehir’in patates üretimi ve depolama alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, 2 milyon tonluk kapasiteli doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates depolandığını söyledi. Bu depolarda patatesler kış boyunca tazeliğini koruyarak muhafaza edilmektedir.
Goldman Sachs: Türkiye’deki enflasyon, beklentilerden daha hızlı bir şekilde gerileme eğiliminde olabilir
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.