h Dolar 32,9949 % -0.11
h Euro 35,8195 % -0.11
h Sterlin 42,5549 % -0.22
h Altın (Gr) 2.528,01 %0,83
h BIST100 10.891,42 %0,18
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • DAP, hayvancılığı geliştirme ve destekleme hedefinde ilerliyor

DAP, hayvancılığı geliştirme ve destekleme hedefinde ilerliyor

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Anadolu bölgesinde bölge halkının memnuniyetine dayalı bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. 10 yıllık süreçte bölgeye 6 milyar 144 milyon lira destek verildiğini ve en büyük payın tarım sektörüne ayrıldığını ifade eden Demirdöğen, sulama projeleri, hayvan içme suları ve hayvancılığa yönelik desteklerin gerçekleştirildiğini aktardı. Bölgedeki hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacının da karşılandığını belirten Demirdöğen, gelecek dönemde hayvancılığı destekleyeceklerini vurguladı.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Anadolu Kalkınma (DAP) İdaresi’nin hedefinin bölgeyi sadece mecbur oldukları için değil, memnun oldukları için yaşayacakları bir yer haline getirmek olduğunu söyledi. DAP İdaresi’nin, 2013-2023 döneminde bin 925 projeye toplamda 6 milyar 144 milyon 411 bin lira destek sağladığını belirten Demirdöğen, bu desteklerin büyük bir kısmının tarım sektörüne ayrıldığını belirtti.

Demirdöğen, küçük ölçekli tarımsal sulamanın bölgede önemli olduğunun altını çizerek, “Sulama projeleri bölgemiz için son derece önemli. Bütçemizin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Hayvancılık ve bitkisel üretim gibi başlıklar altında tarıma destek vermeye de çalışıyoruz. Şu ana kadar birçok proje gerçekleştirdik. 10 yılda 6 bin 777 kilometre sulama kanalı inşa ettik. Bunlardan 46 tanesi güneş enerji sistemli, 153 adet hayvan içme suyu göleti yaptık. 69 ilçede 352 köy ve mahallede hayvan içme suyu tesisleri kurduk. Bu projeler, bölgedeki hayvancılığın gelişmesi için son derece önemli. Amacımız bölgesel kalkınmayı sağlamak. Ancak bunu yaparken bölgede yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Buna yönelik belirlediğimiz bir sloganımız var: Bölgede insanlar, mecbur oldukları için değil, memnun oldukları için kalsınlar. Onları memnun etmek için de ellerimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. İnsanları memnun etmenin yolunun ihtiyaçlarını karşılamaktan geçtiğine inanıyoruz. Örneğin, bir yaylada üretim yapan bir kişinin mobil lavabo ihtiyacı varsa, onu da karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaylada çocuk oyun alanları da oluşturduk. Bu tür sıradışı projeler bazıları için anlaşılmaz olabilir, ancak binlerce koyunun 6 kilometrelik mesafeden su içmek için gidip gelmesi hayvanın verimini düşürmektedir. Dolayısıyla bu olanaklarla enerjiyi ete ve süte dönüştürmüş oluyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50 bin adet mobil lavabo dağıttık ve bu projeler en çok talep edilenler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Demirdöğen, bölgenin büyük hayvancılık potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyaçlarını neredeyse bütün ilçelerimizde karşılamış durumdayız, küçük ilçeler istisnadır. 38 adet hayvan pazarı yapıldı ve bunların büyük bir bölümü DAP İdaresi tarafından finanse edildi. Sadece yüzde 25’i uygulayıcı kuruluşlar tarafından eş finansmanla karşılandı. 43 adet kesimhane projesi gerçekleştirdik. 2024-2028 döneminde hedefimiz hayvancılık olacak ve desteklerimizin yüzde 70’ini hayvancılığa yönlendireceğiz. Araştırma ve uygulama birimlerinin projeleri bulunuyor. Ayrıca, Van, Elazığ ve Erzurum’da konaklamalı 3 adet Çiftçi Eğitim Merkezi mevcut. Çiftçiler burada uzun süreli eğitimler alabiliyorlar. Üniversitelerin bünyesinde oldukları için personel sıkıntısı yaşanmıyor. Bu merkezlerin sürdürülebilirliklerini sağlamaları için daha fazla desteklenmeleri gerekiyor.” dedi.

Türkiye, mermer ve traverten ihracatında zirveye yerleşti!

Sıradaki haber:

Türkiye, mermer ve traverten ihracatında zirveye yerleşti!

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.