h Dolar 34,0911 % -0.05
h Euro 37,9203 % -0.05
h Sterlin 44,9880 % -0.08
h Altın (Gr) 2.815,73 %0,00
h BIST100 9.758,14 %1,89
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Bulunmaz Bir Değer: Bursa Havlusunun Coğrafi İşaret Alma Süreci

Bulunmaz Bir Değer: Bursa Havlusunun Coğrafi İşaret Alma Süreci

Bursa Ticaret Borsası, üç asır önce üretilen ve dünya çapında ün kazanan Bursa havlusunun coğrafi işaret tescilini aldı. Havlu, doğal ürünlerle dokunan ve dayanıklı bir pamuklu kumaştır. Bursa havlusu, tarihi kara tezgahlarda üretilerek hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dayanıklılığı sayesinde uzun yıllar kullanılabilen bu özel ürün, Bursa'nın marka değerini artıracak önemli bir adım atıyor.

Bursa Havlusu, Tescilli Bir Ürün Olarak Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Bursa’da üretimi üç asır önce başlayan ve dünya çapında tanınan Bursa Havlusu, Bursa Ticaret Borsası tarafından yapılan başvuru sonucunda coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Böylece Bursa Havlusu, Bursa’nın tescilli ürünleri arasında yerini aldı.

Bursa Havlusu, 18. yüzyılın başlarında Bursa’da pamuk ipliğinden üretilmeye başlandı. İpliğin üzerine bırakılan “hav” denilen iplikçiklerle üretilen bu kumaş, kadife gibi yumuşak ve dayanıklı olmasının yanı sıra suyu emme özelliği ve düşük maliyet gibi avantajlara sahipti. Havlı kumaş, “Bursa Kadifesi” olarak bilinen ve Osmanlı Devleti sınırlarına yayılan kadifenin yanı sıra, halk arasında “Havlu” olarak da anılmaya başlandı. Üretimi kara tezgahlarda yapılan havlular, Osmanlı sarayını ziyaret eden İngiliz kralının beğenmesiyle dünyada tanınır hale geldi. Taleplerin hızla artmasıyla Bursa’ya gelen tüccarlar ve kervanlar aracılığıyla Batılı ülkelerden talepler arttı ve “Bulunmaz Bursa Kumaşı” tabiri ortaya çıktı.

Bursa Ticaret Borsası, Bursa Havlusu’nun marka değerlerine sahip çıkmak ve yerel ürünleri korumak amacıyla coğrafi işaret tescili için başvuruda bulundu. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun incelemeleri sonucunda Bursa Havlusu, coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alındı.

Bursa Havlusu, üstten vuruşlu dokuma tezgahlarında iki yüzü de ilmekli olarak dokunuyor. Zemin çözgüsü, hav çözgüsü ve atkı olmak üzere üç iplik sistemi kullanılarak üretilen bu havlular, yüzde 100 pamuk ipliği kullanılarak eski tip el dokuma tezgahlarında ya da yarı otomatik/otomatik dokuma tezgahlarında üretiliyor. Bursa Havlusu, desensiz veya bitkisel desenlerle birlikte üretilebiliyor. İpliğin boyalı veya boyasız olarak kullanıldığı bu havluların boyut ve desen konusunda sınırlama bulunmamaktadır.

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Bursa Havlusu’nun coğrafi işaret tescili almasının markalaşma açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Matlı, Bursa Havlusu’nun tarihi bir değeri olan el dokuması bir ürün olduğunu ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaretli tescilin tamamlanmış olduğunu söyledi.

Bursa Havlusu, yüzde 100 pamuk kullanılarak üretildiği için uzun yıllar dayanıklılığını koruyabilmektedir. Bursa’da esnaflık yapan Metehan Soytürk, Bursa Havlusu’nun doğal ip ve boyadan üretilmesi nedeniyle uzun ömürlü olduğunu belirtti. Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin Bursa Havlusu’na ilgi gösterdiğini ve ziyaretlerinde mutlaka satın aldıklarını söyleyen esnaf Murat Tuğtekin, Bursa Havlusu’nun dokunması ve dikişi gibi süreçlerinin zorlu olduğunu ifade etti.

Bulunmaz Bursa Kumaşı Artık Coğrafi İşaret Taşıyor

Sıradaki haber:

Bulunmaz Bursa Kumaşı Artık Coğrafi İşaret Taşıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.